torsdag 9 november 2017

Vegansk grillbit med klyftpotatis och grönpepparsås


Igår förberedde jag seitan"kött" och idag stekte jag "köttbiten". Kryddade med lite grillkrydda. Såsen är smakrik så jag ville inte ha en köttbit med kryddor som inte samsas med grönpeppar.

Familjen fick karré och sås gjorde på grädde, mjölk och kalvfond.

Receptet till seitan kommer från Connie's RAWsome kitchen.

Seitankött (blir 3 "kotletter"):
1,2 dl seitan pulver (wheat gluten)
1  1/2 msk svamppulver (mixad torkad svamp)
1/2 msk agar agar (pulver)
1/2 tsk kakao
1/2 msk snabbkaffe (pulver)
1/2 tsk salt
4 msk panko
1/2 liten rödbeta
1,2 dl vatten
2 msk olivolja
2 klyftor gul lök

Buljong:
5 dl vatten
1 msk grönsaksbuljongpulver
1/2 liten gul lök
1/2 solovitlök

Blanda ihop alla torra ingredienser.
Mixa rödbeta, gul lök, vatten och olivolja.
Blanda ihop allt och knåda till en deg.


Ett perfekt tillfälle att ta ut alla aggressioner.
Dela degen i tre delar.
Kavla ut till "kotlett"  ungefär 1/2-1 cm tjock.


Låt vila i 15 minuter.
Koka upp buljongen.
Tillsätt "köttet" och låt småputtra i 45 minuter.


Låt vila i kylskåpet tills det ska tillagas.
Krydda och stek i mjölkfritt smör cirka 3 minuter per sida.

Grönpepparsås (1 person):
knappt 1/2 tsk torkad grönpeppar
1/2 dl iMat
1 dl havremjölk
2 krm grönsaksbuljongpulver
soja
svartpeppar

Stöt grönpeppar i en mortel. Använd gärna mindre till att börja med och tillsätt mer om du vill ha en starkare smak.
Fräs grönpeppar i mjölkfritt smör i en kastrull.
Häll i iMat, havremjölk och buljongpulver.
Låt puttra i minst 5 minuter. Gärna längre.
Smaka av med soja och svartpeppar.
Red med Maizena redning om det behövs.

Servera med klyftpotatis, råstekt brysselkål, stekta champinjoner och salsa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar