Jag är en kvinna, dotter, hustru, mamma, farmor och mormor som jonglerar för att få livet att fungera i en speciell och rörig familj. Välkommen in att ta del av min matlagning och vårt liv.
söndag 30 oktober 2011
Gorgonzolaspäckad oxfilé med potatisstomp
Idag tog Gubben över ansvaret vid spisen. Och som alltid då blir det lite extra lyxigt. Själv fick jag vara hantlangare och provsmakare.
Gubben hade inspirerats av Kristers recept från Halv Åtta hos mig. Lite förändringar gjorde vi men Kristers recepet hittar du genom att klicka på länken.
http://www.recept.nu/1.323336/krister_aland/varmratter/kott/gorgonzolaspackad_oxfile
Invigde idag också mitt IKEA fynd. Så glad över mina bruna tallrikar. Synd att det bara fanns 5 stora tallrikar kvar. Annars hade jag köpt flera. De rektangulära passade perfekt idag.
Oxfilé:
1 1/2 kilo goxfilé
250 gram gorgonzola
4 cl konjak
8 cl rödvin
1 dl kalvfond
3 dl grädde
1 bananschalottenlök
Potatisstomp:
2 kg mandelpotatis
150 grumstemperat smör
300 gram Prästost
1/2 kruka Oregano
1/2 kruka Timjan
2 dl grädde
knappt 1 tsk salt
1 krm vitpeppar
körsbärstomater
Oxfilé:
Dela filéen i ca två cm tjocka medaljonger.
Skär en liten ficka i sidan på köttbitarna.
Placera lite gorgonzolaost i fickan.
Bryn köttet snabbt i smör och lite olivolja.
Tag bort stekpannan från spisen och häll i konjak.
Flambera hastigt.
Tag upp köttbitarna ur pannan.
Finhacka schalottenlök och fräs den.
Smula ner resterande gorgonzolan.
Häll i vin, kalvfond och grädde.
Låt såsen sjuda och reduceras ner.
Lägg tillbaka köttet i såsen och låt puttra under lock några minuter. (4 minuter)
Potatisstomp:
Skala potatisen och koka.
Vispa grädden.
Riv osten.
Hacka örterna.
Stöt potatisen och blanda i smöret och osten.
Salta och peppra.
Vänd ned örterna och den vispade grädden.
Spritsa i en ugnssäker form.
Placera tomaterna över och salta lite lätt på dem.
Gratinera i 250 grader tills potatisen har fått färg.
Dekorera med lite örtkvistar.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar