torsdag 13 oktober 2011

Citronkyckling på potatisbädd med paprika dipp


Surfade runt på ICA eftersom vi haft en diskussion om deras matkassar.

Fastnade bland recepten och hittade detta:  http://www.ica.se/Recept/citronkyckling-med-oliver-och-paprikadipp-714116/

Första gången jag åt denna rätten var för många, många år sedan när jag med min kära Anette var på besök hos en väninna till henne. Jag minns att hennes man ursprungligen kom från Libanon. Därför trodde jag att rätten var Libanesisk.

Har försökt mig på att härma hennes rätt några gånger men jag har aldrig fått rätt touch. Men när jag i ICA:s recept läste timjan och rosmarin så klickade det till.

Hennes rätt är ganska lik detta receptet förutom att hon inte hade morötter i. Jag följer ICA:s recept idag och ser om smakminnet är detsamma. Lite ändrar jag eftersom 4 portioner inte riktigt räcker här. Varken jag eller Maja gillar kyckling med ben så jag slänger i några filéer.

1 kg potatis
2 stora morötter
4 små rödlökar
8 vitlöksklyftor
4 msk olivolja
2 tsk torkad rosmarin
1 stor citron
2 tsk torkad timjan
1 kg kycklinglår
2 kycklingfiléer
10-15 stora gröna oliver
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Paprikadipp:
220 gram grillad paprika (4 stycken)
3 dl gräddfil
1 1/2 tsk honung
1/2 tsk sambal oelek

Dela potatisen i klyftor med skalet på.
Skala och skär morötterna i stavar.
Skala, dela och skär rödlöken i klyftor.
Krossa 6 av vitlöksklyftorna lätt och hacka grovt.
Lägg potatis, morötter, lök och vitlök i en långpanna med bakplåtspapper.
Ringla över 3 msk av oljan.
Krydda med rosmarin, salt och peppar.
Blanda runt.


Sätt mitt i ugnen 220 grader i ca 5 minuter.

Skala och finhacka den sista vitlöksklyftan.
Tvätta citronen noga iså varmt vatten du kan.
Finriv skalet av citronen.
Skär halva citronen i skivor och pressa ut juice ur den andra halvan.
Blanda citronskal, citronjuice och timjan med resten av oljan, salt och peppar.
Gnid in kycklingen med blandningen.
Lägg kyckling, citronskivor och oliver ovanpå potatisen.


Sätt tillbaka mitt i ugnen ca 25 minuter tills kycklingen är genomstekt.
Stick i kycklingen och kontrollera så att det är klar saft som kommer ut. I mitt fall plockade jag ut filéerna innan eftersom de steks snabbast.



Paprikadipp:
Låt paprikan rinna av.
Skär den i mindre bitar.
Blanda med gräddfil, honung och sambal oelek i en skål.
Smaka av med salt och peppar.

Servera citronkycklingen med paprikadippen.

Niklas kommentar var: "Detta får du laga igen." Bra betyg.

2 kommentarer: