måndag 25 december 2017

Brysselkålsgratäng med rökt tofu - Middag del 1


Mina föräldrar samlar barn och barnbarn till middag varje år den 25 december. I år var till och med barnbarnsbarn med eftersom jag och gubben blev morföräldrar i mitten på november. Mer om detta kommer i ett eget inlägg.

Nytt för i år är även att vi delar på arbetet för maten. Jag tog på mig att stå för en del gröna rätter som inte är så väldigt traditionella på ett julbord men eftersom jag inte äter animaliskt så var det för mig ett naturligt val. Min yngste lillebror hade köttbullar och prinskorv på sin lott och han hade också gjort goda veganbullar. Det uppskattade jag väldigt mycket.

Jag har delat upp i flera inlägg de rätter som jag lagade för att det inte ska bli världens längsta inlägg och förhoppningsvis lite lättare att hitta vid senare tillfälle.

Den rökta tofu var slut i affären så jag pressade ut vätska från naturell tofu och marinerade över natten med liquid smoke. Fungerade ganska bra.

Gratängen går bra att förbereda dagen innan och sedan värma på. Receptet kommer från vegomagasinet.se

500 gram brysselkål
rapsolja eller smör (mjölkfritt)
1 gul lök
100 gram rökt tofu
2 msk vetemjöl
2 dl mjölk havremjölk
2 dl havregrädde
1 msk grönsaksbuljong
1 krm vitpeppar
1/2 -1 tsk salt

Ansa och skölj brysselkålen och koka sedan mjuk i lättsaltat vatten i 5 minuter.
Hacka lök och tofu fint.
Fräs gyllenbrunt i smör eller olja.


Pudra över vetemjölet och rör om.
Tillsätt mjölk och grädde, grönsaksbuljong och vitpeppar.
Koka upp under omrörning och låt sjuda tills du har en krämig sås.
Smaka av med mer salt om det behövs.
Häll ner den kokta brysselkålen i en gratängform.
Täck med såsen och gratinera i 15 minuter i 225 grader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar