måndag 1 oktober 2018

Gulaschsoppa - vegansk



Jag har fått med gubben på att acceptera vegansk middag under denna veckan. Ja,eller måndag till fredag i alla fall.
Har länge velat använda mig av recept från www.undertian.com och denna veckan slår jag till. Jag använder mig av recepten för september


Trots att jag hade en hel del av varorna hemma lyckades jag inte hålla mig under 300 kr i inköp men det beror till stor del på att jag fick välja större förpackning/mängd än vad som behövs just för recepten. Men det är ju matvaror som kommer att användas till annat. Den största kostnaden var de veganska "mejeri"produkterna. Grädde, mjölk, iFraiche och ost.

Receptet idag har jag dubblat eftersom jag är lite orolig över att de portioner som Hanna uppger inte överensstämmer med de portioner som de två matglada karlarna i familjen äter. 

Det blev en hel del soppa över men efter att gett Maja och mamma lite samt sparat lite i matlåda så fanns inget kvar. 

Jag serverade ett bröd till och tillät dem att använda osten i kylskåpet. I glaset fick de lov att ha mjölken som fanns hemma. Annars var maten vegansk.

4 dl torkade belugalinser
1/2 rotselleri
4 morötter
2 paprikor
8 potatis
2 gul lök
1/2 solovitlök
2 msk grönsaksbuljongpulver
2 förpackningar krossade tomater
1 msk torkad timjan
4-6 lagerblad
3-4 tsk rökt paprikapulver
2 dl rött vin
1 l vatten

Skala och dela alla grönsaker och rotfrukter i mindre bitar
Hetta upp en stor gryta med olja. 
Tillsätt paprikapulvret och låt fräsa.
Häll i alla grönsaker och rotfrukter.
Pressa i vitlök.
Fräs på medelvärme i några minuter. 
Häll på krossade tomater, vatten och vin.
Tillsätt timjan, buljongpulver och lagerblad.
Skölj linserna och vänd ner i grytan.
Låt koka försiktigt under lock tills rotfrukterna är mjuka.
Linserna kokar sönder om du kokar häftigt.
Späd eventuellt med mer vatten.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med iFraiche och bröd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar