måndag 1 mars 2021

Köttfärsgratäng

 


Ganska snabb maträtt som går ännu snabbare om du gör den på överblivna kokta potatisar. Givetvis fungerar den lika bra att göra vegetarisk med köttfri färs (jag använder främst Anamma), ifraiche och mjölkfri ost.
Du kan också stoppa i olika grönsaker i köttfärsröran. Ett utmärkt sätt att bli av med eventuella rester i grönsakslådan. Broccoli, majs, paprika, riven morot eller olika rotfrukter. Gillar du hetta så varför inte lite jalapeno.
Jag hade idag spiskummin och paprika som kryddor men du kan också använda dig av timjan, oregano eller basilika. Rosmarin är också väldigt gott i potatisrätter. Våga testa.

8-12 potatis (fast)
600-700 gram nötfärs 
1 gul lök
1 solovitlök
2 tsk spiskummin
2 tsk paprikapulver
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk vitvinsvinäger
1 dl vatten
1 förpackning krossade tomater (390 gram)
3 dl creme Fraiche
100 gram riven ost

Skala och skiva potatisen i 1 cm tjocka skivor.
Koka 10 minuter.
Skala och finhacka lök.
Bryn lök och vitlök utan att det får färg.
Lägg över i stekgryta.
Stek köttfärsen i omgångar.
Lägg över i stekgryta.
Tillsätt krossade tomater, vinäger, vatten och kryddor.
Låt såsen puttra i 5 minuter.
Blanda under tiden ihop creme Fraiche och 2/3 av osten.
Lägg ungefär hälften av köttfärsröran i botten på en ugnsfast form.
Placera ut potatis över.
Häll på resten av köttfärsröran.
Toppa med creme Fraiche/ost.
Strö gärna resten av osten ovanpå.
Gratinera i 10 minuter eller tills gratängen fått fin färg.

Servera med grönsallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar