fredag 15 oktober 2010

Risotto med kantareller och zucchini

Lite lyxigt på fredag med kantareller. En rätt som kan vara vegetarisk eller rent av vegan. Beror på vad man använder sig av i tillagningen.

4 dl avoriris (speciellt ris för risotto)
1 stor scharlottenlök
1 liten rödlök
ca 300 gram kantareller (eller annan svamp)
1 zucchini
1 stor vitlöksklyfta
1 liter vatten
1 dl torrt vitt vin
1 1/2 msk koncentrerad grönsaksfond (eller svampbuljong)
1 dl riven parmensan (annan ost går också bra)
1-2 rosmarin
vitpeppar
ev. salt

Ansa och skär kantarellerna i bitar. Inte för smått.
Klyv zucchinin och gröp ur kärnhuset. Skär zucchinin i små tärningar.

Koka upp en liter vatten och smaksätt med fond/buljong. Minska värmen men låt vattnet fortfarande vara varmt.

Fräs svamp och zucchini i olja några minuter. Ställ vid sidan.

Hacka och fräs löken i olja. Tillsätt pressad vitlök och ris. Sänk värmen och späd med någon deciliter av vattnet och låt det koka in. Fortsätt tillsätta vin och vatten i omgångar. Rör hela tiden.
Med en sista buljongen ca 1-2 dl vänd ner svampblandningen. Stäng av spisen och låt kastrullen står på eftervärme.

Rör ner riven ost. Smaka av med rosmarin, vitpeppar och ev. salt.

Servera som veg rätt tillsammans med en sallad eller tillsammans med en köttbit. Sältan i kassler står sig bra till detta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar