måndag 11 oktober 2010

Leilas Banana Cream Pie

Mördeg:
150 gram kallt smör
4 dl vetemjöl
0,5 dl florsocker
1 ägg

Nyp ihop smör, vetemjöl och florsocker.

Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg. OBS! Knåda inte.

Plasta in degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.

Fyllning:
1 burk kondenserad mjölk (400 gram)
1 färsk vaniljstång
4 dl vispgrädde
2 dl tjock grekisk yoghurt
3 bananer

Kanderade nötter:
1 dl sötmandel
1 dl valnötter
0,5 äggvita
0,5 dl strösocker
1 tsk malen kanel


Koka kolasås av kondenserad mjölk. Jag lägger konservburken oöppnad i en kastrull med vatten och kokar på svag värme precis så det bubblar i 1,5 till 2 timmar. Fyll givetvis på med mer vatten om det kokar bort. Vill du att det ska gå fortare så häll ut mjölken i en gryta och koka tills rätt konsistens. Men då MÅSTE du röra hela tiden.

Kavla ut mördegen och klä en pajform. Nagga i botten och grädda i mitten av ugnen 175 grader i ca 10 minuter. Låt pajskalet svalna.

Dela och skrapa ur fröna från vaniljstången.

Vispa vaniljfrö med grädde och vänd samman med yoghurt.

Blanda nötter med lättvispad äggvita.

Skaka nötterna med strösocker och kanel.

Rosta på en plåt med bakplåtspapper i 200 grader i ca 10 minuter. Låt svalna.

Blanda gräddyoghurt med 2/3 av kolasåsen och skeda upp blandningen över pajbottnen. Ringla över resten av kolassåsen.

Skiva bananerna på längden och lägg dem över fyllningen.

Hacka de kanderade nötterna och strö över.

Servera genast annars gör fyllningen pajbottnen fuktig och bananerna får ful färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar