onsdag 2 maj 2018

Örtschnitzel med varm sallad och citron- och limesås



En rätt som lika väl kan göras på grillen som spisen. Även den varma salladen kan göras på grillen om man vill.

Ett annorlunda tillbehör istället för potatis. Riktigt fräscht i värmen. Såsen kompletterar både den varma salladen och örterna på köttet.

Jag använde agave sirap men du kan också använda flytande honung. Istället för iFraiche använder du vanlig creme fraiche.

Örterna är torkade kryddor men du kan givetvis använda dig av färska. Min persilja var från frysen där jag alltid har ett lager med persilja och dill. Frysta örter är underskattade.

Varm sallad:
1 spetskål (700 gram)
150 gram fänkål
1 broccoli
2 morötter
1 1/2 dl rapsolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Citrussås:
1/2 lime
1/2 citron
2 dl iFraiche (creme fraiche)
1 tsk agave sirap (flytande honung)
3 krm salt
1/2 krm svartpeppar

Skinkschnitzel:
3-4 skinkschnitzlar (700 gram)
1 msk salvia
2 msk persilja
1 msk timjan
1 msk oregano
1 tsk salt
1 krm peppar
3 msk agave sirap (flytande honung)
1/2 dl rapsolja


Varm sallad:
Skär spetskålen i stora klyftor.
Dela fänkål i mindre bitar.
Skär broccoli i mindre bitar. Skiva även stammen. 
Skiva morötterna.
Fördela allt i en ugnsfast form.
Ringla över olja.
Salta och peppra.
Baka i 200 grader i 30 minuter.

Sås:
Pressa saften från en halv lime och en halv citron.
Blanda ihop med creme fraiche, agave sirap, salt och svartpeppar.
Låt stå i kylskåp och dra.
Smaka av med eventuellt mer salt, svartpepparoch agave sirap.

Örtschnitzel:
Rör ihop agave sirap, rapsolja, salvia, persilja, timjan, oregano, salt och svartpeppar.
Pensla köttet på ena sidan.
Lägg denna sida ner i varm stekpanna och stek 3-5 minuter.
Pensla ovansidan med kryddoljan.
Vänd och stek i 3-5 minuter till.

Servera örtschnitzel, varm sallad, citrussås med spenat, tomat och gurka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar