onsdag 22 januari 2020

Fiskgratäng med apelsin- och rödkålssallad




Idag bjöd vi mamma på middag och hon tyckte maten var så god att hon bad om receptet. Utmärkt betyg på en rätt som inte ser så vacker ut.

Tänk på att det inte är sweet chilisås du ska använda utan vanlig chilisås. Här använder vi Heinz.

Jag räknar ungefär 1 torskrygg per person men beroende på hur hungrig/tokig i fisk man är så minskar/ökar man antalet.

Vi serverar alltid både varma och kalla grönsaker till så tar man grönsaker också på tallriken så blir man alltid mätt.

Vi serverade med kokt potatis men potatismos eller pressad potatis hade också varit gott till.

550 - 600 gram torsk
1 ask cocktailtomater
1/2 tsk salt
2 krm citronpeppar
1 purjolök
1 bubbla dill
3 dl grädde
1 1/2 dl creme Fraiche
1 msk chilisås (Heinz)
1/2 citron (saften)
1 msk hummerfond
1 dl riven ost

Apelsin- och rödkålssallad:
200 gram rödkål
1 apelsin
3 salladslök
1/2 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
2 krm salt
1/2 krm svartpeppar

Dela eventuellt fisken i mindre bitar och lägg i en ugnsfast form.
Krydda med salt och citronpeppar.
Skiva purjolöken tunt.
Fördela purjolök och tomat runt fisken.
Hacka dill
Blanda ihop grädde, creme Fraiche, chilisås, dill, citronsaft och hummerfond.
Häll över fisken.
Toppa med riven ost.
Gratinera i 200 graders ugn i 20 minuter.

Strimla rödkål tunt.
Hacka salladslök.
Klyfta apelsin.
Blanda ihop olivolja, balsamvinäger, salt och svartpeppar.
Vänd ihop rödkål, salladslök, apelsin och dressing.

Servera med kokt potatis och sockerärter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar