lördag 18 januari 2020

Linssoppa med morot och potatis



Inspirerad av Hanna -  "Portionen under tian" gjorde jag en soppa på vad som fanns hemma. En snabb och värmande soppa där du kan variera styrkan beroende på eget tycke och smak. Jag använde 1 hel chili och tyckte att det gav lagom med stuns. All grädde gör soppan mild och den blir riktigt krämig.

Jag blandade 2 1/2 dl kokosmjölk med 2 1/2 dl havre -"grädde". Eftersom gubben inte är så förtjust i kokos. Det att går givetvis att använda vilken typ av grädde man vill. Animalisk eller inte. Har man inte grädde hemma går det säkert utmärkt med mjölk. Bara vatten blir kanske lite tunt men fungerar säkert det också.

4-6 morötter
2 stora potatis
2 dl röda linser
1/2-1 röd chili
1 gul lök
1 solovitlök
2 msk ingefära
1/2 citron
6-8 dl vatten
4-5 dl "grädde"
1/2-1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk grönsaksbuljongpulver
gräslök

Skala och dela morot och potatis i mindre bitar.
Finhacka chili.
Hacka lök och vitlök.
Riv ingefära.
Fräs lök, vitlök, chili, ingefära, morot och potatis i en gryta i några minuter.
Skölj linserna i kallt vatten.
Tillsätt vatten, linser och grönsaksbuljong i grytan.
Låt småkoka i 10-15 minuter.
Tillsätt "grädde" och koka upp igen.
Mixa soppan slät och smaka av med citronsaft, salt och svartpeppar.

Servera med finhackad gräslök och ett gott bröd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar