fredag 10 januari 2020

Latkes från Vegomagasinet



Tänk att något enkelt kan bli så otroligt gott. Jag utgick ifrån receptet på latkes från Vegomagasinet men la till vitlök i potatisblandningen och valde att servera lite med annorlunda än Mattias. För mig blir det matigare med sallad och två olika men enkla såser. Mattias och troligtvis sättet som man "ska" servera latkes på kändes som en efterrätt för mig.

Min version passar utmärkt som enkel lunchrätt eller som ett alternativ till potatisen på tallriken vid en middag.

Gräslökssås:
3 dl vegansk creme Fraiche
1 kruka gräslök
salt
svartpeppar

Ajvarsås:
2 dl vegansk creme Fraiche
1 dl Ajvar relish
salt
svartpeppar


Latkes:
1 kg potatis
1 gul lök
1 dl mjölk, t ex osötad soja- eller havremjölk
1 dl vetemjöl
2 tsk salt
1 ½ tsk bakpulver
1 krm svartpeppar

Skala och riv potatis samt lök grovt.
Pressa ut så mycket vätska som möjligt.
Blanda ihop potatis, lök, mjölk, vetemjöl, salt, bakpulver och svartpeppar.
Hetta upp rapsolja i en stekpanna. Ungefär 1-2 cm djupt.
Forma blandningen till bollar.
Lägg ner några bollar i taget i den heta oljan.
Platta till lite och fritera tills de fått fin färg på båda sidorna.
Låt dem rinna av på hushållspapper.


  • Servera med sallad och såser. 

1 kommentar: