söndag 3 oktober 2010

Äppelkaka med vaniljsås

ca 800 gram äpple
2 dl strösocker
1 dl mald sötmandel
2 dl skorpmjöl
3 msk smör

Skala, kärna ur och dela äpplen i tunna skivor/klyftor. Blanda samman i en bunke med övriga ingredienser. Lägg allt i en smörad och bröad ugnsform. 30 minuter i 220 graders ugn.

Vaniljsås
3 dl kaffegrädde
1 liten vaniljstång
3 äggulor
2 msk strösocker
2 dl vispgrädde

Dela vaniljstången på mitten innan och skrapa ur fröna i kaffegrädden. Koka upp kaffegrädde med vaniljstången. Låt svalna.

Ta ut vaniljstången.

Vispa ihop ägg och socker. Rör ner blandningen i vaniljgrädden. Sjud försiktigt under omrörning. Kokar det så skär såsen sig. Låt såsen sjuda tills den tjockna. Låt kallna.

Precis innan servering vispa vispgrädde och vänd försiktigt ner i vaniljsåsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar