torsdag 24 januari 2019

Back to basic - fisk i ugn med kall sås



Att ha ett snabbt och enkelt fiskrecept är utmärkt. Vissa dagar är det skönt att maten klarar sig själv i ugnen och inte kräver mycket förberedelser.

Givetvis går det bra att använda färsk fisk men idag använder mig av fryst torskrygg. Gubben vill helst inte äta fryst fisk men han får överleva idag.

Helst ska den frysta fisken ha tinat så det inte är så mycket vätska i den men i värsta fall går det utmärkt att använda otinad fisk. Sätt då in fisken i kall ugn och beroende på hur snabb din ugn är på att komma upp till 200 grader så behöver du öka tillagningen några minuter.

Vill man använda färska kryddor (persilja och dill) så går det utmärkt. Men frusna kryddor (örter) ska inte glömmaa bort. De är jättebra att ha hemma. Jag har alltid frusna kryddor hemma. I somras plockar jag mycket persilja och dill hos föräldrarna så det räcker ett tag.

Antingen köper man redan fruset eller så köper man färskt och fryser in. Affärerna har ofta erbjudande med "Tag 2 betala för 1". Man kan också odla eget i fönstret eller på balkongen och frysa in.

Ett enkelt recept på fisk i ugn som kan varieras genom att byta ut smaksättningen till annat som man gillar till fisk. 

Annat som passar till fisk:
  • Basilika
  • Timjan 
  • Citronpeppar 
  • Dragon
  • Koriander 
  • Citrongräs 
  • Ingefära 
  • Brunt senapsfrö 
  • Anis
  • Tomat (färsk och soltorkad)
  • Purjolök
  • Rödlök 
  • Chili 
  • Bacon
Fisk i ugn:
500 gram torskrygg
75 gram smör (1 dl flytande)
2 dl panko
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 dl hackad dill
1 dl hackad persilja
skalet av 1/2 citron

Blanda smör, ströbröd, salt, vitpeppar, dill och persilja i en skål.
Lägg fisken i en smord ugnsform och lägg ett jämnt lager av blandningen över fisken.
Gratinera i 200 graders ugnen i 15 minuter.

Kall sås:
2 dl creme fraiche
2 dl gräddfil 
1/2 dl majonnäs 
1/2-1 dl hackad dill
2 krm salt
(1 krm citronpeppar)

Blanda alla ingredienserna väl. Låt stå kallt innan servering  

Servera med kokt potatis samt kalla eller varma grönsaker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar