tisdag 13 september 2016

Böcker - min medicin

Jag bloggar inte alls så mycket som jag vill. Orken finns inte riktigt än. Det är svårt att komma i gång igen. Har börjat arbeta halvtid och det tar hårt på krafterna. I helgen fick vi avboka det vi hade planerat för på lördagen orkade jag inte alls. Men jag försöker komma tillbaka.


Jag har fått mig ett läsrum där jag kan vara och ge mig egentid. En plats där jag kan släppa alla måsten.

Simon skulle göra sig av med två bokhyllor, inklusive innehåll. Gapande tittade jag på honom när han helt allvarligt berättade att det inte gick att elda böcker i pannan. Han hade försökt men det blev så mycket sot.

Helgrån!

Så vi gjorde ett byte. Jag fick bokhyllorna inklusive innehåll mot att han fick en hög och en låg byrå, utan innehåll.


Böckerna och bokhyllorna fanns i huset när Simon köpte det. Tidigare hade huset använts som sommarstuga och bland böckerna hittar jag namnet på kvinnan som fört med sig böckerna till Sverige.

Bland kartongerna hittar jag också några äldre svenska böcker som inte passar in. Kanske är det någon annan som bott i huset och lämnat dessa kvar. Kanske har den engelska kvinnan köpt dem på loppis. Kanske ville hon lära sig svenska. Vem vet!

Jag är tacksam för att de lämnade böckerna kvar. För plötsligt kunde jag läsa igen. Efter så många år med en svikande läsförmåga. En läsförståelse som försvann i samband med att utmattningssyndromet bredde ut sitt täcke i min hjärna.


Det är helt fantastiskt att jag klarar av att läsa böcker på engelska. Svenska fungerar inte alls. Jag får inte ihop meningarna till ett sammanhang.
Det är magiskt att hjärnan läser engelska och att jag kan förstå och njuta.
Kan det vara så att det är olika delar av hjärnan som används? Att svenska är mitt modersmål som jag inte i bokstavlig mening läser eftersom min hjärna redan vet orden. Engelskan däremot är ett senare inlärt språk där jag bokstavligen läser ord för ord för att bilda ett sammanhang.

I vilket fall som helst så är jag på gång. Jag kämpar för att orka och jag läser. Vissa dagar är det svårare att fokusera och då läser jag facklitteratur.Böckerna är min medicin. Det tar tid men jag ska besegra denna hjärndimma.


2 kommentarer:

  1. Så härligt med ett eget läsrum och skönt att du börjar känna dig bättre :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Februaribarn! Det är helt fantastiskt. Hälsan går upp och ner. Måste ta det sakta.

      Radera