tisdag 28 september 2010

Artikel i "mjölkdebatten"

Jag har fått en ny idol. I dagens Kristianstadsblad finns en artikel som handlar om mjölkdebatten. När skolorna bytte till lättmjölk var det många föräldrar som reagerade. I artikeln i tidningen menar professor Maria Lennernäs att man har tappat bort helheten. Hon ställer bytet till lättmjölk mot det faktum att det serveras helfabrikat som innehåller stora mängder av de mättade fetterna som man försöker undvika.

Vet vi verkligen vad det finns i maten som våra barn äter i skolorna? Jag har sett lite på Jami Olivers kamp för maten i de engelska och amerikanska skolorna och skakade då på huvudet. Men nu undrar jag om det är så mycket bättre i våra svenska skolor.

Vad sägs om följande:

Sprödbakade sejfilé, Feldts:
65 % benfri fiskfilé av sej från Nordostatlanten
vetemjöl
vatten
salt
kryddor
socker
citronsyra
jäst
dextros
lökpulver
stärkelse
solrosolja
citronarom
palmolja (friteringen

Professeor Maria Lennernäs kommenterar:
"- Det är bara fett och kolhydrater. Det motsvarar ungefär att äta Digestivkex och utgör nästan hälften av rätten. Dessutom måste ytterligare mättat fett tillsättas vid stekningen. Man betalar för tillsatser som är meningslösa och ibland till och med farliga för kroppen."

Palmolja som sejen är friterad i är dessutom den absolut sämsta oljan man kan välja. För att producera palmolja skövlar man Brasiliens regnskogar.

Väldigt bra arbete gjort av reportern på Kristianstads bladet. Vi behöver mera artiklar som får upp våra ögon.

Jag hoppas bara att jag genom att servera så bra mat som möjligt här hemma trots allt ger mina barn ett bra näringsunderlag.

http://www.kristianstadsbladet.se/kristianstad/article1250567/Professor-onskar-mer-helhetsyn-pa-mat.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar