torsdag 16 september 2010

Gulaschsoppa med klimp eller varm ostsmörgås

Idag blir det lite mer tid framför spisen. Men det är värt all tid för denna soppan är fantastiskt god.
Har man inte den tiden så kan man istället tillaga soppan kvällen innan. Under tiden som soppan värms fixar man då till klimp eller om man föredrar en ostmacka till. För faktiskt så är soppa alltid godare dagen efter när det fått möra till sig.

Jag har också lagt i palsternacka, rotselleri och morot vid något tilfälle. Gör soppan mer matig men kan kanske inte då kallas gulasch.

1 kg nötkött (grytbitar)
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 msk paprikapulver
1/2 tsk kummin (hel)
1 msk tomatpuré
2 köttbuljongtärningar
1 - 1 1/2 liter vatten
1/2 kg potatis
1 paprika
salt och svartpeppar

Hacka löken (gul och vit).
Bryn köttet och tillsätt löken.
Tillsätt paprikapulver och spiskummin.
Puttra i några minuter.
Tillsätt tomatpure, buljongtärningar och vattnet.
Låt småkoka under 1 1/2 - 2 timme.
Skala och dela potatisen i bitar.
Låt potatisen koka ca 15 minuter.
Dela paprikan i mindre bitar. Tillsätt.
Koka tills potatisen är klar.
Smaka av soppan med eventuellt salt och peppar.

Servera med klimp eller varm ostsmörgås.

Klimp:
3 dl vetemjöl
1 krm salt
1 ägg

Arbeta samman mjöl och ägg.
Tillsätt saltet under tiden du knådar.
När soppan är klar nyper du av små bitar och lägger dem i soppan.
Låt sjuda 10 minuter.

1 styck Varm ostsmörgås:
Formbröd (rostebröd)
bordsmargarin
0,5 dl riven ost
1/2 äggvita
Alternativt chiliflagor eller persillade på toppen

Bred margarin på brödet.
Vispa äggvita till hårt skum.
Blanda försiktigt äggvita och ost.
Bred massan på brödet.
Toppa ev med chiliflagor eller persillade.
Grilla i ugn 275 grader 5-8 minuter. Tills osten fått ljusbrun färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar