måndag 13 september 2010

Grönpepparbiff med klyftpotatis och grönpepparkryddad sås

Ryggbiff
salt
svartpeppar
2 tsk torkad grönpeppar

Sås:
1 ½ dl vatten
2 msk kalvfond, konc
2 dl Creame fraiche
1 tsk senap gärna skånsk eller fransk
1 tsk ketchup
1 tsk torkad grönpeppar

Klyftpotatis:
Potatis helst en fast sort
Timjan
Salt gärna flingsalt
SVartpeppar

Ta ut köttet från kylskåpet. Mår bättre av att tillagas rumstempererat.
Skölj och skrubba potatisen. Dela i klyftor. Lägg i en ugnssäker form. Tillsätt  matfett eller olja.  Strö över timjan och salt. Tillaga potatisen i mitten av ugnen 225 grader.
Sänk temp på ugnen till 175 grader.
Torka av köttet med papper.
Salta och peppra med stött grönpeppar.
Värm stekpannan med matfett. Låt fettet tystna och bryn köttet på medelvärme, ca 2 minuter per sida. Lägg i ugnsfast form och fortsätt tillagningen i ugn.
Köttets innertemperatur ska vara 60-65 grader. Tänk på att köttet fortsätter tillagas ca 5 grader efter du tagit ut det från ugnen. Så vill du ha rosa ta ut köttet redan vid innertemp 60 grader.
Låt köttet vila innan det skärs upp i bitar.
Rör ner vatten i stekpannan tillsammans med kalvfond, Creame fraiche, stött grönpeppar, senap och ketchup. Låt såsen sjuda under omrörning ca 3 minuter.
Smaka av såsen med eventuellt mer grönpeppar.

Servera köttet med sås, klyftpotatis och något grönt. Jag kokade lite haricots verts.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar