måndag 18 september 2017

Veganska fläsksvålar


Magda plockade en stor Karl Johan-svamp som var så otroligt fin. Den storleken utan angrepp är inte lätt att hitta.

Maja rensade och skivade svampen i 5 millimeter tunna skivor. Därefter stekte jag den i rikligt med olivolja. Så att den blev lite friterad. Med i oljan hade jag tunt skivad vitlök som jag bytte ut efterhand som den började bli bränd. Bränd vitlök är ingen hit. Kryddade med lite salt och svartpeppar. Färdigt!

Gott att avnjuta som falska fläsksvålar eller på en toast. Gärna då med lite hackad persilja.

Magda hittade också två björksopp som hon rensade och tärnade. Den kokade jag först i lite vatten och stekte sedan i smör.

Guld i skogen. Visst är det härligt med svamp. Visst är det härligt att både plocka och äta svamp. Vilken fantastisk möjlighet vi har i Sverige som genom Allemansrätten får lov att gå ut i skogen och plocka svamp. Fast det vissa kanske inte vet eller tänker på är att du bara får plocka till dig själv. Om du plockar för att sälja måste du ha markägarens tillstånd. Undrar hur många som vet det av alla de som lägger ut svampannonser på Facebooks alla säljsidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar