måndag 18 april 2011

Äppelkaka


Konstigt att det alltid ligger kvar några äpplen i skålen. Det är inget fel på dem bara för att skalen blivit lite skrynkliga. I en äppelkaka går nog de ner.

Smet:
200 gram smör
2 1/2 dl socker
3 ägg
2 tsk vanilinsocker
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl grädde eller mjölk

Fyllning:
3-4 äpplen

Topping:
2 msk socker
1 tsk kanel

Vispa socker och smör pösigt.
Tillsätt ägg ett i taget.
Blanda samman mjöl, bakpulver och vanilinsocker.
Rör ner i smeten.
Tillsätt sist grädden.
Smöra och bröa en form gärna med avtagbar kant ca 24 cm i diameter.
Häll ner smeten.
Skala, kärna ur och klyfta äpplen.
Stick ner dem i smeten.
Strö över toppingen (socker/kanel).
Grädda i nedre delen av ugnen 175 grader i 45-50 minuter.
Låt kakan svalna lite innan du stjälper den ur formen.
Svalna på galler. Gärna under formen eller en bakduk.

Servera med glass eller vispgrädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar