tisdag 20 september 2011

Kladdig citronkaka

Bakar en kaka till familjens fika ikväll. Tror också att Magda behöver energin när hon kommer hem från skolan idag. De har haft skoljoggen och om jag tolkade hennes inställning i morse så var det FULL FART som gällde.

1 citron
150 gram smör
2 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl vetemjöl

Smält smör och låt svalna.
Tvätta citronen i så hett vatten du kan.
Torka den ordentligt.
Riv skalet och pressa ur saften. 
Vispa ägg och socker fluffigt. 
Tillsätt vaniljsocker, citronsaft och skal.
Vispa på försiktigt så du inte slår ur luften.
Vänd ner smör och mjöl.
Smöra och bröa en springform.
Häll smeten i formen. 
Grädda mitt i ugnen i 150 grader i 30-40 minuter.


Servera som den är eller med vispad grädde. Det är gott att ha grädde eller glass som bryter av syran från citronen.

2 kommentarer:

  1. Supergod med färska bär, grädde/och eller glass. Om man gör i långpanna ska man tredubbla receptet då?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har jag aldrig testat. Osäker på hur stor sats som behövs för långpanna. Om du provar får du gärna berätta hur det gick.

      Radera