måndag 5 september 2011

Rotfruktssoppa med varm ostmacka




Så här mellan sommar och höst tänkt jag göra en enkel men smakrik soppa. Efter min utfärd till Stockholm i helgen behöver jag ladda lite batterier. Tog hårt på kroppen. För att inte tala om all information som jag nu måste sortera in i rätt fack i hjärnan.

Soppa är också ett bra sätt att lura på familjen vegetarisk mat. För jag ger inte upp än med mina Gröna Måndagar.

Gör en varm ostmacka till som extra mättnad. Denna ost/äggmassan är bra att använda när man gör varma mackor. Lägg räkor och dill, tomat och mozzarella eller skinka och ananas på brödet. Toppa med ägg/ost. Jag lovar att det är supergott och det ser mer "arbetat" ut.

Alla rotfrukterna hämtar jag i Majas trädgårdsland.



Soppa:
6 potatis
2 palsternacka
3 morötter
1 purjolök
7 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 msk persilja
1 burk crème fraiche 2 dl

Skala potatis, palsternacka, morötter och skölj purjolök.
Dela eller strimla allt grovt. Jag gillar personligen när det är lite större bitar i soppa men ändå tillräckligt små för att man ska få mer än morot på skeden.
Blanda ner rotfrukterna med vatten i en gryta och lägg i buljongtärningarna. 
Hacka persilja.
Tillsätt salt, peppar och persilja. 
Låt det koka ca 15 minuter.
Blanda i en burk creme fraiche och låt soppan koka upp. 
Smaka av om det behövs mer kryddor.

Varm ostmacka:
formbröd
1/2 dl riven ost /macka
1/2 äggvita/macka
Lätt o Lagom (eller vad du använder på din smörgås)

Vispa äggvita till ett hårt skum.
Vänd försiktigt ner osten.
Bred Lätt o Lagom på brödet.
Fördela röran på mackan.


Gratinera  i 250 grader i 5-8 minuter. Ostmassan ska få en gyllenbrun färg.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar