söndag 24 januari 2016

Kalkonmiddag


Middag för svärföräldrarna och Marcus med familj. Stackars Rasmus ligger i feber så honom saknade vi. Max kom hem med Caroline. Härligt när alla ungar är hemma. Både barn och barnbarn.

Gubben lagade mat hela dagen. Kalkon till alla andra och pulled Oumph till mig.



Ingredienser:
1 hel 4,6 kilos kalkon
1/2 dl smält smör
2 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
1/2 tsk svartpeppar

Fyllning: 
2 dl katrinplommon
3 klyftade äpplen

Till pannan: 
2 gula lökar
2 morötter
5 torkade enbär

Sås:
2 dl steksky från kalkonen
3 dl grädde 
4 dl mjölk eller vatten
2 msk soja
1/2 tsk salt
2 krm vitpeppar
2 msk rödvinbärsgele



Tillagning:
Tina kalkonen.
Ta ut innanmätet och skölj kalkonen. Torka den med lite papper och lägg i en långpanna.
Sätt ugnen på 170 grader.
Förbered fyllningen.
Skölj och tärna äpplen.
Skär plommon i mindre bitar.
Stoppa fyllningen i kalkonen och bind ihop lårbenen med ett bomullssnöre.
Smält smöret i en kastrull eller skål och blanda i salt, vitpeppar och svartpeppar.
Pensla kalkonen runt om.
Stek kalkonen i ugnspannan i nedre delen av ugnen med bröstet uppåt.
Placera en ugnsfast form med vatten i under. Vänd kalkonen efter 1 timme och pensla med steksky.
Stek ytterligare en timme och vänd igen.
Sätt i en stektermometer in vid benet vid bröstet.
Skala och skära gul lök och morötter att lägga runt kalkonen.
Börjar kalkonen blir för mörk täck den med folie och stek vidare.

När termometern nått 80 grader så är kalkonen färdigstekt.
Ta ut kalkonen.
Täck över kalkonen med folie och låt den vila 30 minuter innan du skär upp den.

Sås:
Häll av och sila stekskyn till såsen
Späd skyn med mjölk/vatten och koka upp i en kastrull.
Låt stå och småkoka.
Red såsen med lite maizena
Låt koka några minuter och tillsätt gelé, soja och grädde. 

Koka upp igen och smaka av med salt och svartpeppar.


Servera kalkonen med sås, potatis, gelé, broccoli, sparris och grönsakerna som låg runt kalkonen. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar