onsdag 24 januari 2018

Grönkålssoppa med mörkt bröd


Åt så otroligt god grönkålssoppa hos Ulrika förra fredagen när hon bjöd på lunch. Så, varför inte? Mina föräldrar hade grönkål i trädgårdslandet så den biten var kvickt avklarad. Ska försöka komma ihåg att grönkål är något som jag ska plantera i år.


Bakade också bröd till dagens soppa. Ett väldigt enkelt recept som jag gjort innan. Denna gången testar jag med havregurt och en påse nötter och bär. Denna påsen har jag fått i Smakboxen.


Efter 1 timme var stickan torr så jag stängde av ugnen och lät bröden stå kvar en stund innan jag tog ut och stjälpte upp på galler.  

2 portioner
250 gram grönkål
2 scharlottenlök
1 vitlöksklyfta
1 msk grönsaksbuljongpulver
5 dl vatten
1-2 dl iMat (havregrädde)
ingefära
salt
vitpeppar

Riv grönkålsbladen från stjälken.
Hacka lök och vitlök.
Fräs löken i en gryta tills löken är genomskinlig.
Tillsätt grönkålen och låt den fräsa med i några minuter.
Häll i vatten och buljonpulver. 
Låt puttra i 10-15 minuter.
Mixa till helt slät soppa.
Tillsätt iMat. 
Koka upp igen.
Smaka av med salt och vitpeppar. Jag tillsatte lite ingefära också.
Eventuellt red soppan med maizena majsstärkelse eller vetemjöl utrört i lite vatten.

Bröd (2 stycken):
4 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt
1 dl rågkross
1 dl solrosfrön
1 dl havrekli
120 gram blandade nötter och bär
1 tsk salt
4 tsk bikarbonat
4 msk rapsolja
1 dl mörk sirap
1 liter naturell havregurt (9 dl)
1 msk vitvinsvinäger

Blanda vetemjöl, grahamsmjöl, rågsikt, rågkross, solrosfrö, havrekli, salt och bikarbonat.
Rör i olja, sirap, vitvinsvinäger och havregurt till en kladdig deg.
Smörj två brödformar med olja.
Klicka ner degen i formarna.
Grädda i 1 - 1 1/2 timme i 170 grader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar