tisdag 23 januari 2018

Vegansk pastasås



Jag har hittat en helt fantastisk blogg som heter Portionen under tian. Jag letade efter inspiration till att laga veganskt till hela familjen och hittade då denna bloggen.
Känner att familjen givetvis inte ska bli tvingade att äta veganskt bara för att jag gör det men de mår inte dåligt av att få i sig mer grönsaker. Jag kan göra mer vegansk mat som en grund och istället erbjuda dem det animalisla som tillbehör. Ibland. Men mer fokus på det gröna.

Jag vill också försöka få ner våra matkostnader utan att för den skull tulla på kvalitet eller näringsinnehåll. Upplägget i Portionen under tian är att visa på att det går att laga god och bra mat utan att det kostar mycket. Det är ett upplägg som absolut jag uppskattar. 

Det finns hur mycket recept som helst och även veckomenyer med inköpslista där maten kostar 300 kr. Fantastiskt.

Dagens recept har jag hittat bland Hanna Olvenmarks mängder av inspirerande recept. Fast jag har ändrat det lite för att det ska passa mig och mitt sätt att laga mat. Hannas orginal hittar du här.

2,5 dl torkade röda linser
1 burk krossade tomater
5 dl vatten
1 dl iMat (havregrädde)
2 stora morötter
300 gram färska champinjoner
1 gul lök
1/2 solovitlök
1 msk grönsaksbuljongpulver
1 msk tomatpurè 
1 msk oregano
knappt 1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Kvarta champinjonerna. 
Stek tills de fått färg.  
Ta ur pannan och låt vila.
Hacka gul lök fint. 
Stek löken tills den är genomskinlig. (I en gryta)
Pressa i vitlöken.
Skölj linserna i kallt vatten. 
Lägg linserna tillsammans med löken.
Tillsätt krossade tomater och vatten. 
Riv morötterna.
Tillsätt morötter, buljongpulver, tomatpuré och oregano bland linserna.
Låt puttra under lock cirka 10 minuter på låg värme. 
Rör runt då och då. 
När såsen är klar vänder de ner de stekta champinjonerna och rundar av med lite iMat.
Smaka av med salt och svartpeppar.

Servera med pasta, sallad och parmesan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar