Jag är en kvinna, dotter, hustru, mamma, farmor och mormor som jonglerar för att få livet att fungera i en speciell och rörig familj.
Välkommen in att ta del av min matlagning och vårt liv.
Enligt utredningen visade Magda tecken på bipolär sjukdom men hon bockade inte riktigt av alla diagnoskriterierna. Än! som de sa. De uppmanade psykiatrin att i fortsättningen hålla koll på Magdas mående och gav henne diagnosen ångest- och depressionstillstånd (Diagnoskod F412).
Som jag har förstått det sätts denna diagnos när både ångest och depression förekommer men ingen av dem är dominant.
Jag upplever att just dessa två diagnoserna ofta används lite slarvigt.
- Jag är så deprimerad över att skorna inte passar.
- Jag har sådan ångest över att bilen inte ska gå igenom besiktningen.
Givetvis är dessa situationerna sådana där man kan känna sig deprimerad och ha ångest men en hel del slänger ur sig ångest och depression som om det inte är så märkvärdigt. Det ÄR det. Att vara deprimerad och att ha ångest kan vara förlamande. Det kan hindra dig i ditt liv. Det kan orsaka dig både psykiskt och fysiskt lidande. Så snälla om du brukar använda dessa orden när du har en motgång så tänk om. Sätten vi använder dessa diagnoser i våra samtal påverkar hur andra ser på dem. Det ÄR riktiga diagnoser och de som har dessa diagnoser behöver känna att de tas på allvar.
Ångest
Ångest kan vara en normal reaktion på händelser eller känslor som upplevs som hotfulla eller farliga. Men det finns en sjuklig ångest. Den sjuklig ångest präglas av att symtomen lättare aktiveras än vanligt och ofta är ångesten överdriven och orimlig.
Symtom:
darrning
svettning
hjärtklappning
bröstsmärtor
yrsel
andningssvårigheter
muntorrhet
illamående
Ungefär var femte person drabbas någon gång i livet av ett ångesttillstånd.
Det finns inte en enskild anledning till att ett ångestsyndrom utvecklas och orsakerna kan variera.
Depression
Om du har en depression känner du dig sällan glad, inte ens när du gör sådant som du egentligen tycker om. Lusten och orken att ta itu med saker minskar eller försvinner. Det är också vanligt att man:
har svårt att koncentrera sig
har dåligt självförtroende
har obefogade skuldkänslor
har svårt att sova
inte vill äta eller äter mer än vanligt
känner hopplöshet
har minskad sexlust.
Om depressionen djupnar kan man få självmordstankar.
Ungefär en fjärdedel av alla män och hälften av alla kvinnor blir någon gång i livet deprimerade.
Orsaken tros ligger i ett samspel mellan ärftliga faktorer, uppväxtmiljö och stressfaktorer.
Barn löper större risk för depression om anhörig har depressionssjukdom, om barnet har en svår hem- eller skolsituationen eller råkar ut för traumatiska händelser.
Diagnos nummer 3 enligt Magdas utredning är marginell intellektuell funktionsnedsättning.
Detta var egentligen ingen nyhet för oss eftersom vi alltid har förstått att Magda haft det mycket svårt. Detta har speciella märkts i skolan. De sa i skolan under utvecklingsamtalen att:
"Magda står inte still i utvecklingen. Hon går framåt men det tar lång tid."
Magda har alltid tagit lång tid på sig att lära sig saker. Prata, simma, cykla mm. Det hon däremot var snabb på så var det att gå. Redan som 8 månaders bebis gick, nej, sprang hon fram.
Det som gör mig så upprörd är att inte detta kommit fram tidigare. Tänk så mycket lidande som hade besparats Magda. Troligtvis hade hon mått mycket bättre idag. För vem mår bra av att ständigt misslyckas? Vem mår bra av att hela tiden se hur vänner lyckas men inte du? Varför kan inte jag? Varför förstår inte jag?
Den engelska benämningen är borderline mental retardation vilket är en missvisande beteckning. Det rör sig inte om mental retardation (utvecklingsstörning) i vanlig bemärkelse utan om personer med svårigheter i sin kognitiv förmåga. Alltså:
"effektiviteten hos kognitionen, den psykiska funktion (eng: effectiveness of cognitive functioning) som består i att ta in information, minnas och återge samt att på olika sätt bearbeta information"
Dessa barn och ungdomar kan gå i vanlig skola men behöver mer stöd och lägre krav. Det rekommenderas att skolan i undervisningen använder sig av särskolans material.
En marginell intellektuell funktionsnedsättning innebär att man klarar det mesta själv men behöver hjälp med vissa praktiska saker som till exempel att sköta sin ekonomi.
Intellektuell funktionsnedsättning innebär att man har svårt att tänka abstrakt, det vill säga förmåga att i tankarna göra beräkningar och tänka ut konsekvenser. Det tar längre tid att lära och att förstå olika saker.
Ett barn med intellektuell funktionsnedsättning utvecklas långsammare än andra barn och barnet når inte lika långt som de flesta andra barn.
Skillnaderna mellan ett barn med intellektuell funktionsnedsättning och ett barn som utvecklas som vanligt ökar med åldern. Det märks inte så mycket när barnet är litet men i takt med åldern och bland annat att kraven ökar märks funktionsnedsättningen allt mer.
Ett barn med intellektuell funktionsnedsättning har samma behov och känslor som andra men uttrycker sig ofta annorlunda, till exempel mer direkt eller långsammare.
Barnet är ofta beroende av direkta upplevelser för att förstå. Det innebär att barnet behöver uppleva saker konkret och behöver särskild träning för att lära sig vissa saker. Om barnet till exempel får ett tydligt bildmaterial som förklaring brukar det hjälpa mycket. Barnet behöver också mycket stöd och uppmuntran från vuxna.
Intellektuell funktionsnedsättning är inte någon fysisk eller psykisk sjukdom. Den går inte att bota men man kan kompensera för funktionsnedsättningen med goda rutiner och ibland med hjälpmedel.
I Sverige har ungefär en person av hundra en intellektuell funktionsnedsättning. Omkring två tredjedel av dem har en lindrig intellektuell funktionsnedsättning.
Kokade nudlarna enligt förpackning och sköljde dem i kallt vatten.
Delade svamp, paprika och broccoli i mindre bitar.
Strimlade löken och hyvlade morötterna.
Började med att woka färs, lök och svamp. Därefter tillsatte jag broccoli och paprika.
Hällde på vätskan och lät det puttra i cirka 10 minuter. Sedan åkte de kokta och kalla nudlarna i tillsammans med morot och spenat.
Blandade runt ordentligt och lät allt bli varmt.
Ser inte vackert ut men väldigt gott.
Jag följer Sanna Bråding på Instagram och hon lägger ofta ut bilder på maträtter som hon serverar i sin lilla klan. Just detta receptet har jag sparat eftersom jag tyckte det väldigt gott. Att det är veganskt och innehåller mycket av det som ofta finns i mitt skåp gör saken bara bättre. Det enda jag behövde köpa var vinet.
Jag serverade precis som Sanna med nachochips, quinoa och olika grönsaker som var och en kunde fylla på tallriken med.
Babyspenat
Spetspaprika
Körsbärstomater
Gurka
Gröna och svarta oliver
Broccoli
Quinoa är ingen hit hos gubben och ska jag göra rätten igen blir det med ris. Han kan acceptera ris om det inte är för ofta.
En sak som jag däremot helt (nästan) ska utesluta nästan gång är chili. Jag smakade på chilin som jag hade i skåpet och jag tyckte att den inte var stark alls. Tog därför ungefär 3/4 av en röd chili och stackars gubben höll på att krivera. Enligt honom brände jag inte bara hål i mun och hals utan även i mage och tarmar. Nästa gång får jag nog helt utesluta chili eller göra en barnvänlig variant till gubben.
Jag blir så ledsen när jag planerat, handlat och tillagat maten för att sedan bara få klagomål.
Är det att curla så varsågod. Jag tycker inte om att bli ledsen för att jag blir påhoppad med anklagande om mordförsök 😉. Om curlande betyder att alla är glada, nöjda och mätta så då får jag väl curla.
4 morötter
5-6 selleristjälkar
2 stora gula lökar
1 solovitlök
2 burkar stora vita bönor
3 msk tomatpuré
1 förpackning krossade tomater
2 dl vitt vin
1 1/2 msk Grönsaksbuljongpulver
5 dl vatten
1/2-1 citron
2 msk Agavesirap (honung)
1/2 tsk salt
1/2-1 röd chili
1 tsk timjan
100 gram kapris
Dela morot, selleri och lök i mindre bitar.
Skiva solovitlöken.
Finhacka chili.
Fräs morot, selleri, lök och chili. Jag använde kokosolja som Sanna men du använder givetvis det du brukar.
Tillsätt buljong och vatten.
Koka upp och låt koka i 10 minuter.
Tillsätt timjan, kapris, agave sirap, tomatpuré, krossade tomater och vitt vin.
Pressa 1/2 citron och tillsätt saften.
Koka i 10-15 minuter.
Häll av bönorna och skölj dem i kallt vatten.
Tillsätt i grytan.
Rör om ordentligt och smaka av med salt, agavesirap och citronsaft.
Servera med grönsaker, nachochips och kokt quinoa.
Den andra diagnosen som utredningen i Stockholm visade var ADHD. Eller snarare sa de att den diagnosen kvarstod sedan tidigare. För mig var det annorlunda eftersom ingen tidigare faktiskt gjort en utredning gällande ADHD. Tester har gjorts men inte kompletta. Fast Magda har levt med och medicinerast för diagnosen ADHD.
Vad är då ADHD? Som med andra diagnoser är det väldigt individuellt. Jag brukar förklara det med min egen funktionsnedsättning - närsynthet. Bara för att jag är närsynt betyder inte det att jag kan använda andras glasögon. Alla är vi olika och så är det också med ADHD. Det är mycket som spelar in i hur just du har det med ADHD. Däremot finns det vissa delar som man kan kalla för kärnsymtom som är väldigt vanliga. Men vi börjar från början.
ADHD är en neuropsykiatrisk diagnos och ordet betyder Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Det betyder alltså svårigheter med uppmärksamhet, impulskontroll och överaktivitet.
ADHD är en vanlig funktionsvariaton och man uppskattar att 5 % av alla barn har ADHD. Tidigare trodde man att ADHD växte bort men idag vet man att ADHD har man hela livet. Däremot har många vuxna lärt sig strategier för att få livet att fungera.
Det är vanligt att man inte enbart har ADHD. Oftast förkommer andra diagnoser också. Vanliga är:
Autism (ASD)
Tourette syndrom
OVD (tvångssyndrom)
Dyslexi
Dyskalkyli
Vad innebär då de olika delarna i ADHD?
Uppmärksamhetsproblem Som till exempel koncentrationssvårigheter, slarvighet, glömska och lättstördhet. Många blir lätt uttråkade och har svårt att slutföra saker som de inte är väldigt intresserade av.
Impulsivitet Som till exempel starka och svårkontrollerade känsloreaktioner, dålig förmåga att lyssna på andra och svårigheter att hantera ostrukturerade situationer som kräver reflektion och eftertanke. Hos en del leder impulsiviteten även till motorisk klumpighet.
Överaktivitet Detta handlar faktiskt om svårigheter att reglera aktivitetsnivån så att den passar det man gör. Antingen är aktivitetsnivån för låg eller för hög. Det innebär svårigheter att varva ner och sitta still. Men kan också betyda extrem passivitet och utmattning. Överaktiviteten hos barn är ofta fysisk, hos vuxna visar den sig bland annat genom påtaglig rastlöshet och sömnproblem. Mer inåtvänd överaktivitet.
Familjen är på 13-års kalas för barnens kusin och jag passar på att laga Ramen nudlar. Har länge velat testa men det har inte blivit av. Riktigt gott och fräscht.
Familjen kom hem och både Maja och gubben fick smaka.
- Detta var riktigt gott. Det måste du göra till mig också någon gång, utbrast gubben.
Tillaga nudlarna enligt anvisningen på förpackningen.
Häll av vattnet och skölj kallt. Koka upp buljong. Finhacka ingefära och vitlök och lägg i buljongen.
Låt koka upp och sänk värmen. Dela större shiitakesvamp i lagom stora bitar.
Fräs svampen och lägg i buljongen. Strimla pak choi på längden och lägg detta också i buljongen. Tärna tofu i mindre bitar. Fördela nudlar, tofu, sojabönor och spenat i fyra separata högar i skålarna. Koka upp buljongen på nytt och tillsätt råsocker, soya och risvinäger. Fördela den heta buljongen i skålarna och dela upp shiitake och pak choi.
Idag förberedde jag maten i god tid. Ska mormor passa Aurora så kan inte något som matlagning komma emellan. Hos mormor får man full uppmärksamhet.
Jag gjorde en kålpudding till familjen av blandfärs och en liten till mig med Anamma färs. Gräddade min direkt i glasmatlådan. Tänkte ta hälften till middag och sedan fylla på med potatis och sås. Perfekt matlåda till jobbet.
Såsen gjorde jag vegansk men du kan enkelt byta ut havremjölk mot vatten eller mjölk, iMat mot grädde och grönsaksbuljongpulver mot kalvfond.
Tyvärr högg gubben in på sin tallrik innan jag hann fotografera. Den veganska kålpuddingen höll inte ihop och jag kan inte låta bli att fundera på hur det hade varit med den nya formbara färsen. Gott var det ändå.
1 1/2 dl ris
vitkål
3/4 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 1/2 tsk ljus sirap
2-3 dl vatten
800 gram blandfärs
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
Koka riset och låt svalna lite.
Hacka vitkålen grovt och stek tills den får fin färg.
Krydda med salt och vitpeppar.
Ringla över sirap.
Tillsätt vattnet och täck med lock.
Låt sjuda i cirka 10 minuter eller tills kålen har mjuknat.
Blanda färs och ris.
Krydda med salt och vitpeppar.
Lägg hälften av vitkålen i botten av en smord gratängform.
Bred ut färsfyllningen över och toppa med resterande vitkål.
En väldigt billig soppa. Det dyraste var rotselleri som kostade 32 kr. Lyckades hitta ett erbjudande på Maxi med bacontärningar för 15 kr för 300 gram. Resten av ingredienserna hade jag i skåpen.
Serverade med bacon till familjen och sojabönor till mig. I grunden är soppan vegansk men du kan använda grädde och kycklingfond om du vill.
900 gram rotselleri
1 gul lök
1 liter vatten
2 msk grönsaksbuljongpulver
2 1/2 dl iMat (grädde)
1/2-1 tsk äppelcidervinäger (vitvinsvinäger)
1/2-1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Tärna lök och rotselleri.
Fräs lök och selleri lätt i 2-3 minuter.
Det ska inte få färg.
Häll på vatten och grönsaksbuljongpulver.
Koka i 10-15 minuter eller tills rotselleri är mjuk.
Mina soppan slät.
Tillsätt grädde och koka upp.
Smaka av med vinäger, salt och svartpeppar.
Ett recept som jag hittat i tidningen Vego. Tyvärr var jag sen med att frysa smeten till glassen och i röran missade jag att den skulle mixas så gubben försökte vispa. Hade jag bara tänkt... men jag hade fullt upp med att steka äpple och smulor. Får testa en annan gång för detta var gott.
Skala och kärna ur äpple.
Skär i 2 centimeter stora tärningar.
Stek äpple i kokosolja till de får färg men fortfarande är lite hårda.
Blanda kokossocker, kanel, vaniljpulver, ingefära och kardemumma.
Häll kryddblandningen över äpple.
Stek ytterligare i någon minut.
Tillsätt äppelmos och låt koka upp.
Häll äpplen i 4-5 glas eller skålar.
Häll över smulorna och toppa med glassen.
Smörj en ugnsfast form och lägg i laxen. Salta och peppra. Sätt in i mitten av ugn 170 grader i 20 minuter. Finhacka lök. Riv skalet från citron. Blanda lök, citronskal, iFraiche och ishavsrom i en skål. Smaka av med salt och svartpeppar. Skär citronen i klyftor.
Servera lax med kokt potatis, romsås, kokt broccoli, riven morot och citronklyftor.
Nå, kan man förklara hur ett barn mår med en diagnos? Absolut inte. Att få en diagnos, i det här fallet autism, förklara inte hur mitt barn är eller mår. Autism är en diagnos som är väldigt individuell beroende på vilka övriga diagnoser eller svårigheter som finns. Även graden av de olika diagnoserna spelar in. Men det finns vissa saker som många eller de flesta med autism uppvisar och jag har försökt att förklara dem här. Jag tar inte på mig någon expertis utan vill betona att jag enbart är en mamma. Här kommer i alla fall min förklaring på den första av Magdas diagnoser - Autism.
Autism är en utvecklingsneurologisk funktionsnedsättning som påverkar hjärnans sätt att hantera information. Hur stor funktionsnedsättningen blir är väldigt olika från person till person. Alltså kan man inte säga att personer med autism är si eller så. Det är väldigt individuellt men givetvis finns likheter.
Autism kallas också för autismspektrumtillstånd, AST eller
autismspectrum disorder, ASD. Detta är ett samlingsnamn för diagnoser
som tidigare kallades autistiskt syndrom, Aspergers syndrom och autismliknande tillstånd.
Idag används alltså AST/ASD eller autism för alla dessa tillstånd.
Det är vanligt att en eller flera andra diagnoser förekommer tillsammans med autism. Exempelvis:
intellektuell funktionsnedsättning
epilepsi
sömnstörning
språkstörning eller inlärningssvårigheter
ADHD
ångest
depression
fobi
tvångssyndrom
Att ha autism tillsammans med andra funktionsnedsättningar eller sjukdomar påverkar hur svåra symtomen blir.
Symtom:
Vid autism finns det svårigheter inom två områden:
Begränsningar i socialt samspel och kommunikation
Upprepande beteenden och begränsningar i intressen och aktiviteter.
Fysisk närhet:
Som förälder upptäcker du ofta redan tidigt att barnet inte svarar på kontaktförsök som andra barn. Vissa undviker ögonkontakt men långt ifrån alla. Många barn med autism har svårt med kroppskontakt och vill inte kramas eller hålla i handen.
Lek:
Det förekommer ofta att barn med autism saknar intresse att leka med andra barn. Ofta är det "vid sidan om"- lek och barnet är inte en del av den gemensamma leken. Rollekar eller spontana lekar är svårare än "sorterings"-lekar eller lekar med ett bestämt mönster.
Språk:
Vid autism är det vanligt att lära sig prata sent. En del personer med autism kan ha svårt att förstå och tolka språkets djupare mening, även om de kan uttrycka sig bra. Det som andra personer säger uppfattas ofta bokstavligt. Det är vanligt att ha svårt att förstå humor och ironi. Att tolka ansiktsuttryck, tonfall och gester kan vara svårt. Vid autism är det vanligt med svårigheter att inleda och upprätthålla samtal med andra. Så kallat småprat om väder och vind uppfattas ofta som meningslöst.
Sinnesintryck:
Vid autism är det vanligt att reagera annorlunda på sinnesintryck. Personen kan reagera på ett oväntat sätt på lukt, smak, konsistens, ljud, ljus eller beröring.
Starka reaktioner på smak och lukt gör ofta att personer med autism har speciella matvanor eller vill bara äta viss sorts mat så kallat selektivt ätande. Detta handlar inte om att personen inte tycker om maten utan är en mycket komplext problem. Måltiderna kan bli stressande och leda till konflikter. Det är därför viktigt att förstå orsaken bakom barnets beteende. Det kan exempelvis vara matens konsistens eller smak som personen reagerar på. Personer med autism har ofta svårt att bryta med ett beteende och det innebär även vanor kring maten. Den sociala gemenskapen i samband med måltiderna kan upplevas som både fysiskt och mentalt krävande.
Beröring/känsel är ett annat sinne som kan vara väldigt jobbigt. Kramar och annan fysisk beröring kan upplevas som hårdare och mer skrämmande. I vissa fall kan det kännas som en kränkning av den egna individen. Kläder kan skava eller material kan vara obehagliga.
Inlärning:
Personer med autism har ett annorlunda sätt att lära sig saker, tänka och bearbeta information. Många med autism kan ha svårigheter att tolka det personen hör men har ofta lättare att uppfatta det som går att se. Intryck kan vara svåra att ta in och sortera.
Det är viktigt att undvika för stora krav som barnet inte kan leva upp till. Viktigt att inte heller lägga sig på en för enkel nivå så att utvecklingen avstannar. Det är viktigt att inlärningen ger motstånd men inte så pass mycket att barnet ger upp. Varför försöka när man ändå bara misslyckas?
Sömn:
Personer med autism kan ha svårt att sova, men tydliga rutiner kan hjälpa för att få en bra sömn. Det handlar alltså om hela situationen kring sänggående. Att äta en lätt måltid, bad, tandborstning och så vidare. Allt för att situationen kring sömn ska bli så lugn som möjligt. Vissa behöver total mörker och tystnad för att kunna sova. Andra behöver nattlampa och konstant ljud. Medicinering av melatonin kan även ha effekt.
Rutiner:
Vid autism är förändringar och nya situationer väldigt
svåra. En vardag med rutiner och struktur gör livet mycket lättare för
personer med autism. Det kan bero på att den som har autism har svårt
att föreställa sig vad som ska hända vid förändringar, vad som förväntas
och därför blir rädd och orolig. Att behöva ändra rutiner kan orsaka
utbrott av ilska eller förtvivlan. Det är vanligt att den som har autism
vill göra saker på ett bestämt sätt. Personen behöver en lugn och
förutsägbar miljö omkring sig. På så sätt
kan du
minska oro och stress. Varje situation kan upplevas som unik och
personen har därför svårt att koppla ihop nuet med tidigare
erfarenheter.
Det har nu gått mer än 5 månader sedan jag och Magda var i Stockholm för att få ett svar på vad utredningen visade. En neuropsykiatrisk utredning som Region Skåne efter 12 är äntligen utfört eller....remitterat till. Det är över 12 år sedan Magda remitterades från BVC-psykolog till BUP. 14 år sedan vi sökte hjälp för vår 4-åriga dotter som mådde dåligt.
Jag trodde att det skulle bli mycket lättare när vi äntligen fått det svar som vi väntat på i så många år. Även om jag självklart visste att Magdas svårigheter skulle vara de samma även om det fanns en utredning och papper som visade det vi misstänkt sedan hon var liten så trodde jag att andra runtomkring skulle förstå henne nu. Äntligen se Magda för den hon är och ge henne den hjälp som hon faktiskt behöver. Blev det så?
Tveksamt. Det har hänt lite men det går så sakta.
Magda har fått en LSS-handläggare och beslut om ledsagare 15 timmar i månaden för att lära sig att komma ut utan stöd från familj och vänner. Beslut säger jag för den ledsagare som skulle bli presenterad hoppade av.
- Hon vill väl inte ha med mig att göra, sa Magda.
Magda blev tillslut remitterad av BUP till Vuxenpsykiatrin och Vuxenhabiliteringen men förat efter att jag terroriserat sekreteraren i 4 veckor.
"Handlingarna från utredningen i Stockholm hade råkat hamna på fel läkares bord och hon visste inte vad hon skulle göra med dem."
Vi var på ett första möte på Vuxenhabiliteringen som gick jättebra. Magda var som.vanligt väldigt anti och hade taggarna utåt men när hon insåg att arbetsterapeuten var verkligt intresserad så öppnade hon upp sig. Imorgon är ett nytt besök inbokat. Om jag förstod det rätt så kommer de att göra en djupare kartläggning av Magda och hennes behov. Men redan på första mötet så ifrågasatte arbetsterapeuten varför Magda som har sömnsvårigheter inte fått prova tyngdtäcke.
Äntligen! Som jag har tjatat på BUP om både Max och Magdas sömnsvårigheter. Speciellt Magda som hela sitt liv haft det väldigt svårt med sömnen.
På första mötet på vuxenpsykiatrin var Magdas taggar återigen utåt. Tänk om alla de som inte gett Magda stöd under hennes liv kunde se vad deras ickehjälp har gjort. En misstänksamhet och ilska mot vuxna och speciellt mot vuxna inom sjukvård och skola.
Läkaren vi träffade på BUP var trevlig och Jon vann över Magda. I alla fall till en början. Hur det kommer att gå får vi väl se.
Bara de håller vad de lovar. Lyssnar och försöker förstå Magda så kommer det att bli bra.
- Ingen idé mamma. Det är ändå ingen som bryr sig.
Så vad var det då som den efterlängtade utredningen visade? Vad är det som vi trott hela Magdas liv men som vi inte fått BUP att se?
Diagnoserna som Magda fick är:
Autism i barndomen
ADHD
Marginell intellektuell funktionsnedsättning
Ångest- och depressionstillstånd
Förutom dessa även tidigare diagnoser dyslexi och dyskalkyli.
Magda som, enligt BUP, "bara" hade ADHD var tydligen lite mer komplex.
Vad alla dessa diagnoser innebär är alltför mycket att ta upp i detta inlägg så jag kommer att dela upp det. Magda har inte riktigt själv greppat vad dessa diagnoser innebär och habiliteringen har lovat att hjälpa henne.
Jag försöker se framåt och hjälpa Magda till att bli en självständig individ men ibland känns det så fruktansvärt bittert att hon inte fått den hjälp och det stöd hon behövde. Jag blir arg på mig själv att jag inte skrek och bankade mer. Att jag litade på att professionen visste vad de gjorde. Men jag försöker fokusera på framåt.
Blanda ihop ingredienserna till marinaden.
Häll marinaden i en påse tillsammans med fläskytterfilen.
Marinera i minst 10 minuter.
Bryn fläskytterfilén på alla sidor så att den får en fin stekyta.
Lägg över filén i en ugnsfast form och sätt in i ugn 220 grader i 25-30 minuter eller tills filén har en innertemperatur på 65 grader.
Låt köttet vila en stund innan du skär upp det i skivor.
400 gram halloumi
5-6 stora potatis
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Riv halloumi och potatis.
Krydda med salt och svartpeppar och blanda väl.
Klicka ut smeten i ett stekjärn/plättjärn. Platta till med en stekspade och stek på medelvärme i 3-5 minuter på varje sida.
Ett väldigt enkelt men otroligt gott recept på kikärtsbiffar. Det blev fyra i burgarstorlek till frysen och tre mindre (typ platt falafel) som jag åt till lunch.
Vilken form du gör är helt upp till dig. Jag testade att rulla och det blev helt okej bollar. Däremot vet jag inte hur de håller ihop vid stekning.
Skölj kikärter.
Blanda chiafrö och vatten i en skål.
Hacka lök grovt.
Riv morot.
Kör kikärter, havregryn, morot, rödlök, salt, svartpeppar, olivolja, citronsaft och chiafrö till en relativt slät smet.
Forma till biffar och stek tills de får fin färg.
En verklig snabbrätt. När jag såg att Maxi erbjöd färsk pasta för 5 kr/paket visste jag att en rätt denna veckan skulle vara pasta. När jag sedan såg erbjudande om kräftstjärtar och ekologisk mozzarella visste jag precis vad jag skulle laga.
Servera med de tillbehör som du gillar. Jag valde mozzarella och kräftstjärtar eftersom det var bra pris i min butik.
Knaperstekt bacon, strimlad skinka eller salami är andra alternativ. Lägg till de grönsaker som du har hemma eller som du gillar.
Jag använde solrosolja men det går lika bra med olivolja, rapsolja eller matolja.
Gubben vill ha rätten igen men vill då ha musslor och räkor också. Han gillar verkligen skaldjur och de kommer till sin rätt ihop med mild pesto.
Vill du att maten ska gå ännu fortare att tillaga så köper du färdig pesto. Givetvis fungerar det lika bra med torkad pasta.
Vegansk blir rätten enkelt genom att använda ickeanimalisk ost. Det finns bra alternativ till både parmesanost och mozzarella.
1/2 solovitlök
1 kruka basilika
1 dl parmesanost
60 gram pinjenötter
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl solrosolja
2 msk vatten
500 gram pasta
Mixa vitlök, basilika, parmesan, pinjenötter och lite salt.
Tillsätt olja lite i taget.
Tillsätt även vatten.
Smaka av med svartpeppar och eventuellt mer salt.
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen och blanda den med peston.
Servera med mozzarella, tärnad tomat och kräftstjärtar.
En gryta som jag valde att servera i tortilla som typ ett alternativ till taco. Jag serverade tillsammans med sallad, tomat, gurka, rödlök och en vitlökssås (gräddfil, solovitlök, salt och svartpeppar). Det blir ganska mycket vätska så det hade gått utmärkt att servera med kokt potatis eller ris också.
Grytan kokade på low i slowcookern i 7 1/2 timme innan jag ökade till high i 30 minuter. Grytan fick stå i 10-15 minuter innan jag serverade.
Här räckte 1/2 chili och 1 1/2 tsk chilipulver men gillar du hetta så öka. Gubben fixar inte stark mat så jag rättar mig efter det.
1 kg nötgrytbitar (tex högrev)
1 stor gul lök
1 solovitlök
1/2 röd chili
1 1/2 tsk chilipulver
1 1/2 msk oregano
1 msk spiskummin
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 burk hela tomater
1 msk tomatpuré
1 flaska Porter (öl)
2 msk citronsaft
1 msk muscovadosocker
Fräs kötter lite åt gången på spisen.
Lägg i slowcoockern.
Finhacka lök och stek tills den blir genomskinlig.
Tillsätt pressad vitlök, chilipulver, oregano, spiskummin, salt och svartpeppar .
Låt fräsa någon minut.
Lägg över allt i slowcookern.
Tillsätt öl, tomater och tomatpuré.
Blanda ordentligt.
Sätt på low i 6-8 timmar.
En halvtimme innan servering ökar du till high.
Rör gärna några gånger under tillagningen.
Blanda ner citronsaft och socker.
Smaka av med mer kryddor.
Servera med tortilla, sallad, tomat, gurka, rödlök och vitlökssås.
Vi har lämnat bilen på lagning. Sådant där nödvändigt och dyrt måste göras. Så idag tog jag bussen för att handla veckans mat. Gubben tyckte att jag kunde ringa till svärmor för att låna bil men jag ville åka med bussen. Med min dramaten så fungerade det bra.
Vädret var inte att klaga på och solen tvingade av mig kappan. Det var faktiskt härligt att sitta på bussen och vila. Visst var jag helt färdig när jag kom hem men det var en trevlig utfärd.
För första gången testade jag det vakumförpackade köttet på Maxi. Jag har inte riktigt blivit vän med de förpackningarna men tänkte ge det en chans. Att det var erbjudande på skinkschnitzel i just sådan förpackning spelade också in.
Kan inte förklara varför jag inte gillar dem. Det bara är så. Det var väldigt fint kött och familjen tyckte om det. Får väl komma över min lilla fnurra när jag nu har en köttätande familj att utfodra.
Jag gjorde såsen på grönsaksbuljongpulver och iMat (havregrädde) eftersom jag också skulle äta såsen men det går utmärkt att använda grädde och kalvfond istället.
Skiva köttet i 1 centimeter tjocka skivor om du har hel bit. Banka ut lite med handen.
Häll skorpmjöl i en tallrik eller fryshuset.
Vispa upp ägg, salt och svartpeppar.
Häll även detta i en tallrik eller fryspåse. Vänd köttet först i ägg och sedan i skorpmjöl.
Låt vila en stund.
Stek 1-2 minuter per sida.
Sås: Hacka vitlök grovt och fräs lätt. Tillsätt vatten, grönsaksbuljongpulver, grädde och balsamicovinäger. Låt koka ihop i minst 5 minuter. Smaka av med salt, vitpeppar och svartpeppar. Red eventuellt med Maizena.
Servera med ugnsrostad potatis och haricots verts.
En vegetarisk rätt som kommer ifrån Portionen under tian. Fast hos mig fick det bli en pastasås med kalvbiffar sim tillbehör. Har inte riktigt fått gubben med på tåget att han blir mätt på veganskt/vegetariskt.
Jag halverade både chili och smoked paprika eftersom gubben inte klarar av starkt.
Blanda havregrädde med ströbröd, pressad vitlök, kalvfond och ägg.
Låt svälla ett par minuter.
Blanda färsen med ströbrödsblandningen och krydda med salt och svartpeppar.
Forma till biffar.
Stek biffarna i cirka 2-4 minuter på varje sida. Beroende på tjocklek.
Krydda steken med vitlökskrydda, salt och svartpeppar.
Stek runt om.
Skiva lök.
Dela potatis och morot i mindre bitar.
Placera köttet i slowcookern och lägg på lök, vitlök och balsamvinäger.
Tillsätt salvia, rosmarin och lagerblad.
Pressa ner vitlök.
Häll på rött vin, kalvbuljong och lägg i morötter och potatis.
Sätt på låg tills 55-70 grader i innertemperatur.
Jag körde till 52 på low och höjde till high till 62 i innertemperatur.
Stängde av och lätt köttet svalna i vätskan.
Sila av vätskan och spara 4-5 dl.
Koka upp i en gryta och tillsätt 1-2 dl grädde och 1 tsk soja.
Låt reducera ner i 5-15 minuter.
Red eventuellt med maizena utrört i vatten.
Smaka av med mer kryddor.
Skiva köttet tunt.
Servera med kokt potatis, broccoli, saltgurka och svartvinbärsgelé.