onsdag 5 oktober 2011

Äppelcider

Lever man så nära inpå massor av äppelodlingar är det skam att inte använda sig av deras skördar. Tänkte därför försöka mig på att göra cider. Har googlat lite och på bland annat http://www.mums.nu/index.php/hemgjord-appelcider/ har jag hittat recept på enkel äppelcider. Jag blandar ihop det receptet med några andra jag läst och hoppas på bästa resultat. Detta blir ett längre projekt. Så jag återkommer under tiden med inlägg om hur det går.


5 kg äpplen
4-5 liter vatten
1 tsk askorbinsyra
3 1/2 – 4 1/2 dl socker per liter saft
25 gram citronsyra

Skölj äpplena men skala dom inte. Kärnorna får också vara med.
Skär varje äpple i fyra delar.



Koka upp vattnet.
Lägg äpplena i en stor spann eller bunke.
Häll över så mycket kokande vatten att det täcker.
Tillsätt askorbinsyra, utrörd i lite vatten och rör om.
Låt vatten och äpplen stå i 7-8 dagar.
I rumstemperatur tills det börjar jäsa (efter ca tre dagar) ställ därefter bunken svalt.
Rör om varje dag och mosa sönder äpplena. Till exempel med en potatisstöt.
Efter ytterligare en vecka låt saften självrinna genom en silduk.
Mät upp saften och tillsätt socker.
Värm saften lite så att sockret smälter.
Tillsätt citronsyra, utrörd i lite vatten och rör om.
Häll upp på flaskor och låt svalna.
Låt dom stå kallt några dagar utan kork.
Sätt sedan på korkar och förvara svalt.

Späd efter smak med vatten eller mineralvatten vid servering!

1 kommentar: