onsdag 5 oktober 2011

Fiskpinnar med potatismos

Så tråkig bild men gott var det.

800 gram fryst torskryggfilé
2 ägg
2 dl ströbröd
2 dl vetemjöl
2 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 tsk citronpeppar

Tina fisken. Lättast att skära om fisken är lite halvfrusen.
Dela varje fiskbit på längden.
Vispa ägget i en djup tallrik.
Lägg ströbröd på en tallrik och blanda mjöl med salt och vitpeppar på en annan tallrik.
Vänd fisken först i mjölet, sedan i det uppvispade ägget och slutligen i ströbrödet, s k dubbelpanering.
Lägg upp på smörpapper för att torka på ytan.
Stek fisken i en stekpanna på svag värme i ca 3 minuter per sida.

Servera med potatismos och morötter. Jag skulle haft citronklyftor till men citronen hade blivit dålig.

6 kommentarer:

 1. hej lotta. Träffade på din sida av en slump. Läser att ni har hälsoproblemer i familien som ADHD, rheumatisk syndrom och annat. Tänkte bara tala om att i citronpeppar är det oftast E621 - också kallat MSG - en smakförstärkare som har bevists göra kroniska sjukdomer som just fybromyalgi, rheumatiska sjukdomer och ADHD värre (sen är det jättedårligt för blodtrycket - och är generellt ohälsosamt). Det samma gäller socker och vitt mjöl - generellt sägs det att kosten kan göra stor skillnad. Det är bara inte ofta att läkarna har den vinkel, tyvärr. Säger det bara ifall det kanske kan hjälpa dig på något sätt. Lycka till! MVH Freya, cuisinevitamin.se

  SvaraRadera
 2. Tack för informationen även om jag inte tror att 1 tsk citronpeppar i skorpmjölet i fisken gör varken till eller ifrån. Så många andra skadliga ämnen som vi får i oss. Ska man dra det krasst så skulle maten bli bra tråkig.
  Då kanske jag skulle utesluta:

  * Fisken på grund av utfiskning, kvicksilver och tungmetaller.
  * Ägget på grund av hönsens fruktansvärda levnadsvilkor.
  * Skorpmjölet på grund av det vita mjölet.
  * Saltet på grund av blodtrycket.
  * Morötterna på grund av att de är den rotsak som drar ut mest föroreningar ur marken.

  Kort och gott så kan vi sluta äta över huvudtaget.

  Kockens Citronpeppar innehåller inte glutamat. Enligt förpackningen finns inte något av E620-E625.

  Men visst håller jag med om att maten spelar roll. Lotta

  SvaraRadera
 3. Nog för att vissa saker i vår kost kan göra oss sämre i långt lopp men ska man ta bort allt detta blir det som Lotta säger tråkigt. Blir maten tråkig är det ingen som äter och då blir livet inte så särskilt långt ändå. Mat är en del av det man kan (och ska) njuta av för att orka gå vidare när det är tungt.
  Dessutom tror jag att man automatiskt undviker det som gör en sämre. Jag tål tex inte chili och nötter och jag VET att jag blir dålig av det men ibland kan jag inte låta bli och får då ta "smällen" som kommer.

  SvaraRadera
 4. Skönt att det finns citronpeppar utan E621!
  Jag vet såklart att det inte är den lilla skeden som gör skillnaden, men många bäckar små... Som du säger är det så mycket vi får i oss som är dårligt för kroppen. Vissa saker är, som du poängterar, svåra att undvika. Men just därför tycker jag personligen att det kan vara värt att skära några saker bort som bidrar till kroppens mottaglighet för sjukdomer. Sedan är det ju förstås olika vad livskvalite betyder för folk. För mig har det varit så himla skönt att sluta med vitt socker till exempel, att släppa vara beroende - och jag känner att det gör en stor skillnad för min hälsa - så stor att jag inte alls saknar det. Det är inte värt det för mig att äta raffinerad socker helt enkelt. Men folk är som sagt olika, och det är bra det! Tror bara det finns många som inte förstår präcis HUR stor roll kosten kan spela i många samband.
  Hoppas du förstår att det inte var menat som kritik!

  Allt gott.

  Freya

  SvaraRadera
 5. ps. förlåt för mitt kanske lite konstiga svenska ;) är egentligen dansk men bor i Sverige.
  /Freya

  SvaraRadera
 6. Nej, jag tar det inte som kritik. Har så många olika ideologier" i min närhet. Allt från GI till veganer. Jag lyssnar och tar till mig.

  Vi är tex tillsagda av dietist att använda smör och grädde i maten eftersom tjejerna har ätstörningar. Valet stod mellan sjuka barn eller en stor rumpa. För mig var valet enkelt.

  Jag försöker satsa på mat från grunden. Undvika halv- och helfabrikat. Satsa på ekologiskt och närodlat. Men jag är inte mer än människa.

  SvaraRadera