söndag 23 oktober 2011

Stekt fläsk, kokt potatis och gräddsås
Idag jublar alla kring matbordet. Fläsk är något som alla gillar. Men fläsket ska stekas olika. Maja och Magda vill ha knaperstekt på gränsen till vidbränt.

Jag köper oftast skivat, rimmat sidfläsk. Kör några varv med vitpepparkvarnen över och steker i ugnen. Visst skvätter och ryker det i ugnen men inte alls så som det gör när man steker fläsk på spisen.

Löksås vill gubben gärna ha men efter många års klagande från barnen så har vi kommit fram till en kompromiss. Jag steker skivad gul lök i ugnen när jag plockat bort fläsket. Serverar det bredvid i en skål så kan den som vill ha lök ta själv. Det är inte så att barnen inte gillar lök det är konsistensen av att ha löken i såsen som de inte gillar.

I såsen har jag också ca 1/2 av fettet som fläsket avgett i ugnen. Behöver inte ens krydda såsen utan använder mig bara av en buljongtärning och soya.

Serverar med rårivna morötter och kokta haricots verts från Majas skörd.

1 kommentar:

  1. Här accepteras inget annat än löksås till ;) Men kompromissen här heter SIL. Den som inte vill ha löken silar helt sonika såsen över sin tallrik :)
    Jag håller med Maja - fläsket ska vara håååårt stekt, så som min kära farmor gjorde <3 Får nog bli fläsk till middag idag när kärleken kommer hem med potatisen från Viby (han får skala för min vänsterhand lever sitt eget liv idag)

    SvaraRadera