fredag 6 januari 2017

Bönchili



Vegetarisk/vegansk chili är snabblagad. Om man använder konserver. Att blötlägga bönor kvällen innan är inte speciellt jobbigt men man måste komma ihåg att göra det.

Jag har ofta eller snarare alltid bönor i både konserverad och torkad form hemma. Idag var det kidneybönor och stora vita bönor som fick åka i grytan. Majsen fick hänga med som utfyllnad och lite sötma.

Denna chili förbereder jag i dag för att äta imorgon. Jag tycker faktiskt att den är godare dagen efter.

Hade jag inte varit vegetarian hade jag haft köttfärs (nöt) eller någon stark korv (chorizo) i chilin också. Nu får gubben nöja sig med några stekta korvslantar på sin tallrik.

1 liten gul lök
1 solovitlök
1 tsk spiskummin
1 msk oregano
1 krm chilipulver
1 krm smoked paprikapulver
3-4 lagerblad
1 röd paprika
2 burkar finkrossade tomater
1 burk stora vita bönor
1 burk kidneybönor
1 liten burk majs
1/2-1 tsk salt

Hacka löken.
Hetta upp olja och lägg i lök, vitlök, chilipulver, smoked paprika, spiskummin, oregano, lagerblad och salt.
Stek tills löken är mjuk.
Skär paprika i mindre bitar.
Tillsätt paprika och krossade tomater i grytan.
Puttra 5 minuter.
Tillsätt bönor och puttra i ytterligare 5-10 minuter.
Lägg i majs och koka några minuter till.
Smaka av med salt och eventuellt mer chilipulver.
Plocka ut lagerbla
Servera med bröd eller ris och en sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar