fredag 27 oktober 2017

Hemgjord soja


Det är mycket svamp i skogarna och när man har svamplockare i familjen lider man inte brist på svamp.

Jag nämnde för mamma att jag hade hittat ett recept på svampsoja och att jag skulle vilja testa att göra egen soja. Efter någon timme ringer hon och meddelar att hon har svamp åt mig. Pappa hade varit i skogen, igen, och hittat svamp.

Så jag rensade och fick 4 liter trattkantareller.  Nja, det blev lite mer men gubben fick svampomelett tills kvällsmat.

Givetvis kan jag inte följa ett recept ut måste göra mina egna ändringar. I orginalreceptet används olika sorters svamp medan jag beslutade mig för att bara ha trattisar. I receptet ska det vara 2 msk salt/liter svamp men jag minskade lite. Jag tycker generellt att soja är salt och testar därför med att minska lite. Det ska bli spännande att se hur detta blir.

Nu ska sojan få stå till sig lite innan jag använder den. Hällde över lite i en mindre flaska så att mamma och pappa också ska få smaka.

4 liter trattkantareller
6 msk salt

Rensa svampen noga.


Blanda svamp och salt i en väl rengjord burk med tättslutande lock.
Låt burken stå i rumstemperatur i 3 dagar.
Skaka burken några gånger varje dag.


Sila bort svampen.
Häll upp på väl rengjord flaska.
Förvara i kylskåpet och håller sig i några månader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar