onsdag 18 oktober 2017

Tårta med hallonmousse och glasskräm


Till Magdas 18-årsdag igår bakade jag och gubben två tårtor. Alla tyckte att de var väldigt goda och Oskar undrade om det blivit något över av den goda hallonmoussen. Det var ett mycket bra betyg.

Jag hade mer kvar av hallonkrämen så jag penslade bottnarna med den innan krämen och moussen spritsades. Blev lite saftigare tyckte gubben.

Receptet är till en tårta.

Tårtbotten/anslag:
250 gram ägg (5-6 ägg beroende på storlek)
150 gram socker
75 gram vetemjöl
75 gram potatismjöl
5 gram bakpulver
5 gram vaniljsocker

Vispa ägg och socker över ett vattenbad. När temperaturen är 40-45 grader tar du bort skålen och fortsätt att vispa med elvisp på hög hastighet i cirka 15 minuter. Smeten ska vara marängliknande.
Blanda de torra ingredienserna.
Sikta i lite av mjölblandningen i taget ner i äggblandningen.

Blanda försiktigt så att du inte slår ut luften ur smeten.
Smöra och bröa eller klä en form (23 cm) med bakplåtspapper.
Häll smeten i formen och grädda i 190 grader i cirka 30 minuter. Provstickan ska vara torr.
Plasta in tårtbotten och låt vila en natt i kylskåp. På så sätt är den lättare att skära.

Hallonmousse:
300 gram frysta hallon
1 gelatinblad
1 äggula
knappt 1 dl socker
2,5 dl vispgrädde
nypa bakpulver

Koka upp frusna hallon med cirka 1/2 dl strösocker.
Lägg gelatinet i kallt vatten i cirka fem minuter.
Sila bort kärnorna ur hallonen.
Krama ur vattnet ur gelatinet och blanda ner bland hallonen. Låt allt koka upp och sedan svalna.
Vispa äggula och 0,25 dl socker fluffigt. Blanda ner hallonen.
Vispa grädden hårt med bakpulvret och vänd ner hallon/äggsmeten lite i taget.
Låt moussen stå i kylskåp några timmar.

Glasskräm:
1 1/2-2 dl vispgrädde
2-4 msk marsankräm (den som blandas med kall mjölk)
1-2 dl kall mjölk

Vispa grädden ganska hårt.
Blanda marsanpulver med kall mjölk.
Tänk på marsankrämen sväller i 10 minuter så om den verkar för fast tillsätt mer mjölk.
Vända ihop grädde och marsankräm.

Italiensk maräng:
150 gram socker
50 gram vatten
75 gram äggvita (2-4)

Koka upp socker och vatten i en kastrull.
När sockret är 110-115 grader kan du börja vispa äggvitorna.
Ta bort sockerlagen från spisen när den är 120-125 grader.
Häll i sockerlagen i äggvitorna i en tunn stråle under tiden som det vispas på lägsta fart.
När sockerlagen är tillsatt öka hastigheten på vispen till snabbt i några minuter.
Låt vispa på låg fart tills smeten är kall.


Montering:
5 dl vispgrädde

Skär tårtbotten två gånger så det bildas tre lager.
Spritsa eller bred ut glasskrämen på understa bottnen eftersom den är tyngst.
Lägg på mellersta bottnen.
Spritsa på hallonmoussen.
Lägg på översta lagret.
Spritsa vispad grädde runt kanterna.
Spritsa italiensk maräng på och bränn av topparna. Var försiktig när du kommer nära grädden annars smälter grädden av värmen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar