tisdag 4 januari 2011

Citronmarängpaj

Detta receptet på Lemon meringue pie måste jag bara prov i morgon. Blir sugen bara av att läsa receptet.

Pajskal:
3 dl vetemjöl
75 gram smör
1 dl florsocker
1/2 krm salt
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
1 äggula

Gör en deg av smör, siktat florsocker, salt och vaniljsocker. Tillsätt ägg och äggula.
Arbeta degen så lite som möjligt.
Låt vila kallt i 1 timme.
Kavla degen eller tryck ut den i en springform 28 cm i diameter. Nagga botten. Låt formen stå kylskåpet i ca 30 minuter.
Grädda nederst i ugn i 15 minuter.

Citronkräm:
rivet skal av 1 citron
saften av 2 citroner ca 1 1/2 dl
2 dl strösocker
2 msk smör
3 äggulor
3 dl vatten
4 msk maizena

Blanda ingredienserna till krämen i  en rostfri kastrull. Låt sjuda INTE koka under omrörning tills det tjocknar.
Häll genast krämen i pajformen. Låt den kallna.

Maräng:
3 äggvitor
1 dl strösocker
1 tsk citronsaft

Blanda äggvitorna till marängen med socker och citronsaft. Sätt i ett vattenbad. Vispa smeten kraftigt tills den blivit tjock och styv.
Ta bort från vattenbad och vispa marängen kall.
Stryk ut marängen lite oregelbundet över citronkrämen.

Sätt in pajen mitt i ugnen 250 grader i 3-5 minuter.

Låt svalna och ta sedan bort formens kant.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar