tisdag 11 januari 2011

Pastagratäng med fläskfilé, bacon och champinjoner


Idag gör vintern och lite för mycket slit sig till känna i min reumatikerkropp. Konstigt att jag aldrig lär mig mina egna begränsningar. Vill alltid mer än jag orkar. Så idag kommer matlagningen ta mycket längre tid. Inte på grund av att den är jobbig att laga utan på grund av min värk.

Bjuder familjen på en ganska lyxig gratäng. Passar bra eftersom affären hade bra erbjudande på just fläskfilé och bacon.
Gratänger är bra mat att göra i förväg. Passar utmärkt att värma när familjen ska äta i eftermiddag.
Hinner kanske också vila en stund innan det är dags att ge mig av till jobbet.

Detta receptet ger mycket mat. Men det är många vid mitt köksbord idag.

4 port
500 gram pasta typ gnocchi
2 paket bacon
400 - 600 gram fläskfilé
1 stor rödlök
200 gram champinjoner
2 krukor/blubbor bladpersilja (givetvis går det med annan persilja eller fryst om man inte får tag i bladpersilja)
2 1/2 dl matlagningsgrädde
2 dl vatten
2 msk oxfond
salt
svartpeppar
2 dl riven ost



Koka pastan enligt förpackningen.
Strimla bacon och stek. Låt rinna av.
Skär filéen i 1/2 cm tjocka skivor.
Skala och strimla löken.
Skär svampen i skivor.
Hacka persiljan.
Bryn köttet i omgångar. Tillsätt lök, svamp och persilja. Fräs under omrörning tills löken mjuknar.
Blanda grädde, vatten och fond.
Häll grädd/vatten över filéen.
Sjud i ca 5 minuter.
Smaka av med 1/2 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Eventuellt någon droppe fond till.
Häll den kokta pastan i en stor smord ugnsfastform och häll över bacon och såsen. Blanda ordentligt.




Strö över riven ost.
Gratinera i ugn 225 grader i ca 10 minuter.



Servera med en sallad.

1 kommentar:

  1. Låter verkligen gott! Ska ta o testa detta nån dag :)

    SvaraRadera