torsdag 18 augusti 2011

Cevapcici



Idag börjar skolorna igen. För Max är det första dagen på gymnasiet. Känns lite konstigt. Första steget i att släppa är när de börjar högstadiet 1 1/2 mil bort. Då tappar man lite av den kontakt man haft med skolan. Även om jag varit aktiv och försökt vara närvarande och besöka skolan blir det annorlunda. När Max nu börjar gymnasiet 2 1/2 mil bort försvinner ännu mer av kontakten. Han är 16 år och förväntas sköta mycket själv. Jag kan inget annat än att hoppas att jag grundat väl. Att han minns alla de lärdomar jag försökt pränta in i honom. Men allra viktigast att han minns att jag finns för honom och att han verkligen kommer till mig om han behöver hjälp. Min lille gosse har blivit stor.

Huset är tomt och tyst. Jag får igen vänja mig vid att vara ensam om dagarna. Det känns lite extra tungt idag. Jag kommer inte att vara hemma när de kommer från skolan. Jag kommer inte att sitta med dem vid köksbordet när de äter idag. När jag valde mitt arbete visste jag att det innebar att jobbade kvällar/nätter. Då när barnen var små fungerade det utmärkt och vi har inte behövt dagis eller använt vård av sjukt barn. Men idag när barnen är stora känns det tungt. Jag får glädja mig vid att jag inte arbetar alla kvällar i veckan och att jag får träffa dem då.

Maten idag är ett recept jag hittade på http://www.ica.se/Recept-Mat/. Finns med i "Billiga veckan" menyer.
Köttbullar, biffar och järpar är bra mat för familjen att värma. Riset faller inte i god jord hos gubben men han får äta det som bjuds.
I receptet ingår även naturell matyoughurt som sås men det ändrar jag lite. Jag smaksätter yoghurten med lite salt, svartpeppar och sambal oelek. Bara lite så att såsen får smak men ingen hetta.

Cevapcici:
600 gram blandfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk sambal oelek
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Paprika och tomat sallad:
1 gul paprika
2 tomater
2 tsk olivolja
2 tsk vitvinsvinäger
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppart

Skala och riv lök och vitlök.
Blanda samman med färs och kryddor.
Forma till järpar.
Lägg i en ugnsfast form.



Stek i ugn 200 grader i 15 minuter eller tills klara.



Skär paprikan i tunna strimlor.
Skiva tomaterna tunt.
Blanda olivolja och vinäger.
Krydda med salt och svartpeppar.
Häll dressingen över paprika och tomater och låt marinera.

Servera cevapcici med paprika/tomatsallad, smaksatt youghurtsås samt ris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar