lördag 6 augusti 2011

Köttfärs piroger


Gubben och jag ska på kräftskiva ikväll. Jag äter inte kräftor så jag tar med mig egen mat. Ungdomarna ska stanna hemma så jag bakar köttfärspiroger till dem och mig. Piroger är väldigt bra picknickmat. Toppen att ha i frysen.

Deg:
150 gram smör
3 dl mjölk
1 paket jäst
1 tsk salt
2 ägg
1 liter mjöl

Fyllning:
500 gram köttfärs
2 vitlöksklyftor
2 morötter
2 gula lökar
1 dl tomatpuré
2 msk soja
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Pensling:
1-2 ägg
1/2 dl mjölk

Smält smör i en kastrull.
Häll i mjölken och låt det hela bli fingervarmt (37 grader).
Smula ner jästen och rör ut den.
Häll allt i en stor bunke eller köksmaskin.
Tillsätt salt, ägg och mjöl.
Arbeta till en smidig deg.
Låt degen jäsa medan du gör fyllningen.

Skala och hacka löken/vitlök.
Skala morötterna och riv dom grovt.
Fräs löken/vitlök och morötterna mjuka.
Tillsätt köttfärsen.
Krydda med salt, peppar, tomatpuré och soja.
Låt fyllningen svalna.

Arbeta degen smidig.
Kavla ut degen.
Ta ut rundlar.



Har du inget stort bord så dela först degen i mindre bitar och kavla sedan ut den.
Lägg någon matskedar fyllning på varje platta.



Vispa upp ägg och använd som klister på degkanten.



Vik ihop pirogen och var noga med att försegla kanten. Men det är inte hela världen om pirogerna öppnar sig.



Låt pirogerna jäsa på en bakplåtspapperklädd plåt i 15 minuter.
Pensla pirogerna med en blandning av ägg och mjölk.
Grädda pirogerna i mitten av ugn 225 grader i ca 10 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar