tisdag 28 juli 2015

Köttfärspaj



Jag gillade verkligen laga mat idag. Att göra en köttfärspaj till familjen gav mig en löjlig lycka.
Pontus uttryckte tydligt sitt gillande över pajen.

- Du har inte tryckt i massa konstigheter i den.
- Pontus, jag har aldrig konstigheter i min mat.
- Jo, svarade Pontus med en pillimarisk min.

Gubben tyckte att det behövdes mer paj. Tjejerna åt friskt båda två.


Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör eller margarin
2 msk kallt vatten

Fyllning:
500 gram köttfärs
1 purjolök
500 gram krossade tomater
1 msk kalvfond
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk oregano
100 gram färskost vitlök
3 äggvitor
2 dl crème fraiche

Hacka ihop mjöl och smör till en smulig massa.
Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. 
Låt stå kallt i 30 minuter. 
Tryck ut i en pajform med löstagbar kant. Nagga och förgrädda i 10 minuter i 200 grader.
Fräs färsen smulig i stekpanna.
Skölj och skiva purjolöken.
Låt purjolök fräsa med färsen ett par minuter. 
Tillsätt krossade tomater, fond och kryddor.
Koka upp och klicka i färskost. 
Koka ihop 5-10 minuter och smaka av. 
Häll i pajformen.


Vispa äggvitorna till hårt skum. 
Blanda i crème fraiche och bred över färsen.

Grädda pajen i 15 minuter i 200 grader.


Servera med sallad.


Jag åt en schnitzel från Anamma med stekta champinjoner , annat grönt och sallad. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar