måndag 28 mars 2016

Potatis- och bönsoppa


Vegansk soppa stod på menyn idag. Gubben var lite tveksam. Bönor är inte hans favoritmat precis. Vita och bruna bönor är visserligen bättre än andra anser han. När jag berättade att jag tänkte steka lite bacon att toppa hans sopptallrik med blev han lite gladare.

Hans betyg blev trots de första tvivlen väldigt gott.

Min tallrik toppade jag med bara lite strimlad purjolök.


1/2 kg potatis
1 gul lök
1/2 solovitlök
1 liter vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
1 burk stora vita bönor
4 dl havremjölk (mjölk)
2 tsk vitvinsvinäger
1/2-1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Tillbehör:
1 purjolök
1-2 bacon
bröd

Skala potatis och skiva.
Skala och strimla lök och vitlök.
Fräs lök lätt i olja. Utan att löken får färg.
Tillsätt potatis, vatten och buljong.
Koka i 15 minuter eller tills potatisen är genomkokt.
Häll av och skölj bönorna.
Tillsätt bönorna och havremjölken.
Mixa.
Koka upp soppan igen.
Smaka av med salt, svartpeppar och vitvinsvinäger.
Om det behövs så red med maizena redning.
Skölj och strimla purjolök.
Strimla och stek bacon.
Tillsätt purjolök och låt dem bli varm.

Servera soppan rykande het med gott bröd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar