Jag är en kvinna, dotter, hustru, mamma, farmor och mormor som jonglerar för att få livet att fungera i en speciell och rörig familj. Välkommen in att ta del av min matlagning och vårt liv.
fredag 18 september 2015
Lyxig fiskgratäng med räkor och parmesan
Gubben lagar sin egen middag idag (receptet har han hittat i Buffé).
Jag har haft en arbetsdag på Ikea med inköp till kontoret så jag åt lunch där. Ikeas grönsaksköttbullar.
Köpte faktiskt hem Ikeas kycklingköttbullar och grönsaksbullar.
600 gram torskfilé
500 gram räkor med skal
250 gram champinjoner
200 gram fryst bladspenat
2 schalottenlökar
2 msk vetemjöl
2 dl torrt vitt vin
2 msk koncentrerad fiskfond
2 1/2 dl vispgrädde
1 krm cayennepeppar
salt
vitpeppar
dill
1 kg Potatis
25gram smör
3 äggulor
1/2 dl rapsolja
1 1/2 dl riven parmesan
1 krm muskotnöt
Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten.
Skala räkorna.
Skär champinjonerna i mindre bitar.
Fräs champinjonerna i smör i 5 minuter.
Tillsätt spenaten och fräs ytterligare ca 5 minuter.
Krydda med 1 1/2 krm salt och 1/2 krm peppar.
Pressa potatisen.
Blanda med smör, äggulor, olja och parmesan, 1/2 tsk salt, 1/2 krm peppar och muskot.
Låt svalna.
Skala och hacka löken.
Fräs löken utan att den får färg.
Rör ner vetemjölet.
Tillsätt vin, fond och 5 dl vatten under vispning. Lite i taget.
Koka på svag värme i ca 15 minuter.
Rör ner grädde och låt koka ytterligare 5 minuter.
Krydda med 1 krm salt och 1 krm cayennepeppar.
Sila såsen.
Fyll potatispurén i en spritspåse med tyll.
Spritsa fina toppar längs kanterna i en smord form ca 30x20 cm.
Fördela svampfräset i mitten av formen.
Lägg fisken ovanpå.
Krydda fisken med 1 1/2 krm salt och 1/2 krm peppar.
Häll såsen över.
Gratinera i mitten av ugnen i 175 grader i 15 minuter.
Höj värmen till 225 grader i ytterligare ca 10 minuter.
Låt stå ytterligare 10 minuter.
Strö över räkorna och garnera med dill.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar