tisdag 15 september 2015

Struktur ute för struktur inuti



Jag har alltid kämpat för att få in struktur och ordning i vår familj. Varje gång slutar det med kaos. Anledningen är att så länge jag orkar hålla i ramarna så stannar familjen innanför men så fort min ork tryter och jag släpper efter utbryter kaoset. Varje gång är det också svårare för mig att plocka upp ramen igen.

Alla människor mår bra av struktur och ordning men speciellt de personer som har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Min misstanke är att eftersom det oftast är kaos i hjärnan eller (som Annika Sundbaum-Melin säger) en torktumlare behöver livet utanför vara ordnat. Är det kaos både i hjärna och i livet blir allt väldigt, väldigt jobbigt.

Maja insåg tidigt hur viktigt det är för henne att ha struktur. Nästan lite för bra eftersom hon förutom (eller tack vare) sin adhd också har ett kontroll- och tvångssyndrom. För henne fungerar det väldigt bra även om hon också får sina dippar. Däremot fungerar det mycket sämre för övriga familjen.

Detta slog mig igår som nästan en aha-upplevelse. Mycket av de småkrig och även världskrig som utkämpas i vårt hem hade kunnat undvikits om livet varit strukturerat. För mig är det självklart och något omedvetet att strukturera vardagen för att hinna med det jag ska och för att få tillräckligt mycket sömn. Saknar man däremot förmågan att strukturera är det lätt att det blir fem timmar framför tv:n eller datorn istället för den där timmen som det var sagt.

Vem är då jag att klaga när strukturen inte finns om jag inte varit tydlig med ramarna? Därför bestämde jag mig igår att sätta upp klara och tydliga ramar för var och en i familjen och jag börjar med den som det stormar allra mest kring just nu - Magda.

Mitt mål var att först ge en grundram och sedan bryta ner varje dag i mindre bitar. Allt efter det behov som personen har.

Gubben var väldigt tveksam och trodde inte att det skulle gå hem hos Magda men hon satt helt lugnt och lyssnade medan jag förklarade vad som gällde från och med nu.

Magda är en tjej med flera jobbiga diagnoser som ställer till det för henne och hon är också en typisk tonåring. Det jag hoppas ska komma fram med hjälp av ramarna är att Magda också är en otroligt snäll, duktig och kreativ person. Jag hoppas att med hjälp av dessa ramarna kommer Magda få tillräckligt mycket lugn i livet utanför hjärnan så hon tillslut ska kunna sortera de olika tankarna som far runt i den där torktumlaren till huvud.

Jag vill bara hjälpa henne och när Magdas strukturella ramar är stabila ska jag ta mig an den det stormar nästan lika mycket om nämligen gubben.

Magdas veckoschema:

Måndag:
Skola
Middag klockan 17
Läxor
Kompisar
Hemma klockan 20.30
Tyst klockan 22

Tisdag:
Kort skoldag
Terapeutsamtal
Hemmadag
Middag klockan 17
Kvällspromenad
Tyst klockan 22

Onsdag:
Skola
Middag klockan 17
Läxor
Kompisar
Hemma klockan 20.30
Tyst klockan 22

Torsdag:
Kort skoldag
Hemmadag
Middag klockan 17
Kvällspromenad
Tyst klockan 22

Fredag:
Skola
Middag klockan 17
Läxor
Kompisar
Hemma klockan 23

Lördag:
Middag klockan 17
Kompisar
Hemma klockan 23

Söndag:
Hemmasysslor fram till 15
Middag klockan 17
Kompisar
Hemma klocka 20.30
Tyst klockan 22

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar