måndag 4 april 2016

Negativt men samtidigt positivt

Det är konstigt egentligen. Om man ser på en sak ur en synvinkel så är det negativa men om man ser det ur en annan synvinkel är det positivt.

Dagens besök på mellanvården var ett bakslag men samtidigt var det en fantastisk framgång.

Magda fick ett litet utbrott som resulterade i att hon öppnade sig och berättade att hon inte förstod vad som sades på individualterapin och på färdighetsträningen i grupp. Hon uttryckt att det inte hjälpte. Vi försökte få henne att förstå att det bara gått en kort tid och att det kan dröja innan hon både förstår och märker att DBT gör skillnad. Hon berättade om rädslan att göra oss besvikna om hon skulle hoppa av DBT:n. Det är en motiverad känsla för det är klart att vi blir ledsna. Både jag och gubben vill inget annat än att vårt lilla monster ska få må så bra hon kan må.
Samtidigt som detta var tråkigt och jobbigt var det positivt att Magda öppnade sig och pratade om vad hon kände. Att hon äntligen kunde förklara hur hon tycker.

Jag såg situationen ur båda synvinklar men lade mest tyngdpunkt i mina känslor på att Magda verkligen öppnat sig. Gubben å sin sida hade enbart fokus på att hon kanske hoppar av.

Jag såg framsteg. Gubben såg bakslag.

Vad resultatet blir får vi se. Magda hoppar för denna terminen av färdighetsträningen. Hon har bara lyckats medverka vid ett tillfälle och hon har missat för mycket. Om två veckor ska hon själv berätta om hon ska fortsätta med DBT och då enbart individualterapin resten av terminen.

Jag och gubben fortsätter med vår föräldraterapi och föräldrautbildningen i grupp. Kanske kan vi hjälpa och motivera Magda att vilja. Det viktigaste är att hon själv vill. Utan den pusselbiten är det ingen mening.

För mig saknas det flera pusselbitar. Jag känner bland annat att Magda först borde ha förståelse för sina problem och faktiskt accepterat att hon är annorlunda. I min hjärna är det först efter det som hon kan vara mottaglig för hjälp. Men det är kanske bara i min lekmanna-hjärna som det låter klokast i att först veta vad som är problem innan man försöker lösa problemet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar