lördag 23 april 2016

Ytterfilé, ugnsstekt sötpotatis/potatis och mangosalsa



Maja ville grilla. Det har hon tjatat om i flera veckor. Tyvärr blev det inget grillat igår heller. Gubben med sitt ben, onda höft och rygg ihop med mig i totaltkvaddat tillstånd fixade inte att rengöra grillen och allt annat vad grillning innebär. Enklare att stå vid spisen.

Gubben fixade det mesta med maten innan jag orkade kravla mig ur sängen och hjälpa till. 

På min tallrik är det grillad Oumph. 

768 gram fläskytterfilé
1/2 kg potatis
400 gram sötpotatis
1/2 solovitlök
1 mango
1/2 knippe stjälksselleri
1/2 knippe salladslök
Tabasco
1/2 citron
Olivolja
salt
svartpeppar

Skala och dela potatisen i klyftor. 
Skala och tärna sötpotatisen. 
Lägg allt på en ugnsplåt och krydda med 1/2 tsk salt salt och 1 krm svartpeppar.
Ringla över lite olivolja. 
Baka i ugn 200 grader i 25 minuter eller tills potatisen är mjuk. 
Skala och riv vitlöken. 
Gnid in köttet. 
Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm svartpeppar.
Helstek köttet i smör eller grilla 5 minuter på varje sida. 
Stek klart i ugnen i 15-20 minuter. 

Mangosalsa:
Skala och tärna mango. 
Strimla stjälkarnaselleri och salladslök tunt. 
Blanda allt i en skål. 
Tillsätt skal och saft från citronen. 
Krydda med 1-3 krm salt och 1/2-1 krm svartpeppar. 
Vänd i lite olja i taget tills salsan får rätt konsistens. 
För lite hetta i salsan tillsätt ett par droppar tabasco. 

Servera med gröna blad och körsbärstomater.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar