söndag 6 november 2016

Filodegsrullar med jordnötsnudlar


Idag kom alla fyra barn hem med respektive och barnbarn på söndagsmiddag. Så kul när alla är samlade.

Jag lagade skånsk kalops i dubbel sats och denna vegansk rätten.

Receptet kommer från Vegomagasinet.

500 gram sojafärs (Anamma)
25 gram shiitakesvamp
2 schalottenlökar

1 vitlöksklyftor
1/2 -1 färsk röd chili

2 msk riven färsk ingefära
1 1/2 msk ljus soja
1 1/2 msk mörk soja
1 1/2 msk ketjap manis
1 msk sweet chilisås
salt
svartpeppar
1 paket filodeg
rapsolja
svarta sesamfrön

Jordnötssås:
1 1/2 dl jordnötssmör
1dl ljus soja
3/4 dl varmt vatten
2 msk riven färsk ingefära
3 vitlöksklyftor
2 msk sesamolja
4 msk agavesirap

Nudlar:
en förpackning risnudlar eller fullkornsnudlar
en klyfta rödkål
2 msk sesamfrön

Filodegsrullar:
Finhacka svamp, lök och chili.
Riv ingefäran.
Fräs färs, shiitake, lök, chili och ingefära i lite olja tills allt får lite färg.
Blanda ner sojasås, ketjap manis och sweet chili-sås.
Låt fräsa med i någon minut och krydda sedan eventuellt med salt och peppar. Jag tyckte inte att det behövdes någon salt. Soja är salt i sig.
Låt svalna helt.
Ta ut ett filodegsark.
Låt resten av degen vila under i en fuktig handduk så att den inte torkar.
Dela arket på längden i två delar.
Arbeta med en halva i taget.
Pensla olja runt alla kanterna på filodegen. Lägg 1-2 msk fyllningen i ena änden av arket och börja rulla.
När du har kommit halvvägs viker du in sidorna och fortsätter sedan att rulla.
Lägg rullarna en plåt och täck över med en fuktig handduk innan du fortsätter med nästa rulle.
Pensla med olja och strö över svarta sesamfrön. 
Grädda i 200 graders ugn i cirka 20 minuter, eller mer, tills de är vackert gyllenbruna.






Jordnötssås:
Mixa ihop allt med en stavmixer.

Nudlar:
Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen.
Strimla rödkålen fint.
Blanda nudlar och kål med jordnötssås. Strö över sesamfrön. 
Servera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar