fredag 4 november 2016

Kotlett med klyftpotatis och timjansås


Fredag och gubben körde inom vårt lokala slakteri för att köpa högrev till söndagsmiddagen. Jag hade bett honom att köpa några extra kotletter eftersom jag misstänkte att de sex jag hade inte skulle räcka. Men när han kommer hem har han köpt entrecote istället. Visst får han lyxa till det om han vill. 
Entrecoten stektes tre minuter per sida och kryddades med salt och svartpeppar. 

800 gram kotlett
2 kg potatis
1 liten rödlök
1/2 solovitlök
1/2 påse bladspenat
1 tsk timjan
3-4 dl iMat (grädde, mjölk)
2 msk kalvfond
salt
svartpeppar

Skala och klyfta potatisen.
Lägg potatisen i en ugnsfast form.
Gnid in i olja och krydda med salt och svartpeppar. 
Skiva kotlett i cirka 2 cm tjocka skivor och bryn cirka 3 minuter per sida. 
Krydda med salt och svartpeppar. 
Ta upp och lägg kotletterna på en tallrik. 
Strimla rödlök och vitlök. 
Skölj spenaten. 
Tillsätt lökarna och timjan i stekpannan. 
Fräs några minuter. 
Häll på iMat, kalvfond, 1/2 tsk salt och 1 krm svartpeppar.
Låt koka ihop. 
Red om såsen är för lös med cirka 2 msk maizena majsredning eller vetemjöl utrört i lite vatten. Koka upp. 
Vänd ner spenaten i såsen och lägg sedan ner kotletterna. 
Låt koka i 5 minuter. 
Servera med inlagd gurka och/eller sallad. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar