torsdag 6 april 2017

Köttfärsgratäng med pasta och sallad



Denna rätten hade enkelt kunna gjorts vegetarisk (vegansk) om man ersatt köttfärsen med Anamma färs, Vegme färs eller annan vegetabilisk färs. Givetvis grönsaksfond istället för kalvfond.  Créme fraiche ersätts rätt av med iFraiche. Men jag lät familjen äta animaliskt idag och stekte en burgare från frysen till mig.

600 gram blandfärs
1/2 gul lök
1 msk oregano
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 dl vatten
1 msk kalvfond
2 tomater
2 dl creme fraiche
1/2 solovitlök
salt
svartpeppar

Hacka löken och fräs lätt.
Tillsätt köttfärsen och stek den smulig.
Häll i krossade tomater, tomatpuré, vatten, fond, oregano, salt och svartpeppar.
Låt koka i minst 10 minuter. Låt gärna puttra på svag värme under en längre tid.
Smaka av om det behövs mer kryddor.

Hacka tomaterna.
Blanda ihop tomat och creme fraiche.
Pressa ner vitlök och krydd med 2 krm salt och 1/2 krm svartpeppar.

Häll färsen i en smord ugnsfast form.
Bred ut creme fraiche röran över.
Gratinera i 200 graders ugn i 20 minuter.

sallad
5 körsbärstomater
1/2 gurka
1 salladslök
3 msk olivolja
1 msk balsamicovinäger
2 krm salt
1/2 ksm svartpeppar

Blanda ihop olja, vinäger, salt och svartpeppar.
Tärna tomat och gurka.
Strimla salladslöken.
Blanda ihop alla grönsaker med dressingen.

Servera med kokt pasta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar