fredag 24 juni 2011

Boeuf Bourguignon a´la Per Morberg


Medan ni andra firar midsommar med sill, potatis och nubbe så lagar jag Boeuf Bourguinon. Imorgon får jag njuter av att gubben tar över i köket. Det stundar lyxig trerätters middag.
Jag använde mig av vinet Cotes-Du-Rhone. Systemet hade inget Bourguinon vin men de rekommenderade mig detta istället.



2 kg nötkött (högrev)
100 gram sidfläsk i bit
2 stora moröttet
200 gram små gula lökar
200 gram champinjoner
5 vitlöksklyftor
2 flaskor vin
salt
svartpeppar
1 sockerbit
1 kryddbukett av persiljestjälkar, 1 lagerblad och 1 kvist timjan

Garnering:
200 gram tärnat rökt sidfläsk
200 gram hela smålökar
200 gram champinjoner

Skär fläsket i grova skivor.
Låt smälta i en stor gryta.
Skala morötter och lökar.
Skär i grova bitar.
Dela även champinjonerna.
Lägg ner allt i grytan och bryn.
Bryn köttet i omgångar och lägg över i grytan.
Krossa vitlöksklyftorna och rör ner moset i grytan.
Pudra eventuellt med 1 dl vetemjöl om du vill ha tjockare konsistens.
Rör om.
Häll i vinet och koka upp.
Skumma av.
Salta och peppra och lägg i sockerbit och kryddbukett.
Rör om.
Sjud sakta i minst 1 timme eller tills köttet är mört.
Hit kan man förbereda och även låta grytan stå i ett eller två dygn.

200 gram tärnat rökt sidfläsk, 200 gram hela smålökar och 200 gram champinjoner i bitar steks och läggs i grytan strax innan servering. Hackad persilja strös över.

2 kommentarer:

  1. Har du lagat det här receptet eller bara stulit det från Per Morberg som OCKSÅ har glömt att skriva in köttfond i sitt recept?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Självklart har jag lagat det. Varför skulle jag skriva att jag lagar något om jag inte gör det?
      Jag har inte stulit något. Det står i rubriken att receptet är från Per Morberg.
      Går utmärkt att laga utan fond men vill du ha fond i så är det upp till dig.

      Radera