fredag 14 juni 2013

Jordgubbstårtor



Att sluta sexan i Magdas skola innebär lite mer festligheter. Klassen får lov att vara i matsalen och det blir lite mer än en vanlig avslutning. 

Eftersom det är Magdas föräldrars tur att vara klassföräldrar så har gubben tagit på sig att baka två jordgubbstårtor. Denna gången har han inspirerats av Leilas tårtor.

Sockerkaksbotten:
3 ekologiska ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 gram smör
1 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Smör och ströbröd till formen

Vaniljkräm:
5 dl mjölk
1 vaniljstång
1 1/2 dl strösocker
7 ekologiska äggulor
3/4 dl majsstärkelse
50 gram mjukt smör

Fyllning:
5 dl färska jordgubbar
2 1/2 dl färska hallon
1 dl strösocker
3 dl vispgrädde

Jordgubbar eller andra bär till garnering

Sockerkaksbotten: 
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i äggsmeten.
Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med smeten.
Fyll en smord och bröad springform med löstagbar kant.
Grädda kakan i mitten av ugnen i 25–30 minuter. Prova med en sticka, den ska vara torr.
Låt kakan svalna helt innan du delar den i tre tårtbottnar.

Vaniljkräm
Koka upp mjölk med delad och urskrapad vaniljstång. Lyft ur stången efter uppkoket.
Vispa strösocker, äggula och majsstärkelse vitt och pösigt.
Slå över den heta mjölken under vispning.
Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp under kraftig vispning, häll över i en kall skål när blandningen tjocknat ordentligt.
Smält smöret i den varma krämen under vispning, fortsätt vispa tills krämen är slät.
Kyl vaniljkrämen i ett isbad eller i kylskåp.

Montera tårtan: 
Mosa bären med strösocker. Bred ut det över den understa skivan av tårtbotten.
Lägg på nästa skiva och bred ut vaniljkrämen över den.


Lägg på den översta skivan, vispa grädden och bred den över och runt tårtan.
Garnera med färska bär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar