torsdag 21 november 2019

Mitt barnbokskrypin växer



Att jag älskar böcker och litteratur är ingen nyhet. Inte heller att jag älskar secondhand. Att kunna rädda böcker som någon inte längre vill ha känns fantastiskt. Ser fram emot när mitt krypin med barnböcker är klart.

Försöker att inte snegla på böcker åt mig själv eftersom jag har så många som väntar på att bli lästa. Fast jag misslyckas ofta. Men ett misslyckade är det absolut inte. Det är en lycka att kunna utöka mitt bibliotek och det är en glädje hitta en efterlängtad bok på second hand.

"När lilla Ida skulle göra hyss" - Astrid Lindgren

"Barna Hedenhös" - Bertil Almqvist

"Jaguaren" - Ulf Stark

 "Berättelser om Nalle Puh" - A.A. Milne

"Är detta en människa" + "Fristen" - Primo Levi

onsdag 23 oktober 2019

Fläskfilé med chili- och rosépepparsås


Foto: lottasmat@yahoo.se

Väldigt snabb mat om man har förberett potatis innan. Alla har inte sådan lyx som jag att gubben kom hem tidigt och att potatisen redan var halvvägs när jag kom hem. Även stekt potatis eller varför inte pasta hade passat bra till denna rätten.

Foto: lottasmat@yahoo.se

cirka 600 gram fläskfilé
1 gul lök
2 dl créme Fraiche
2 dl grädde
2 dl mjölk
2 msk chilisås (obs EJ sweetchilisås)
1/2 - 1 msk kinesisk soja
1/2 - 1 solovitlök
1 - 1 1/2 msk rosépeppar
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk persilja

Skiva och bryn fläskfilé snabbt.
Finhacka gul lök och bryn utan att den får färg.
Tillsätt creme Fraiche, grädde, mjölk, chilisås, soja, pressad vitlök, salt och svartpeppar.
Låt puttra några minuter.
Tillsätt köttet och rosépeppar.
Koka i 5-10 minuter.
Smaka av.
Strö över persilja.

Servera med kokt potatis och enkel sallad.

måndag 21 oktober 2019

Nudelwok med stekt sidfläsk


Nudelwok med fläsk Foto: lottasmat@yahoo.se

Nudelwok är verkligen kylskåpsrensningens drottning men kan också vara en planerad middag. I mitt skafferi finns alltid några konservburkar som platsar i en wok. Idag slank det ner vattenkastanjer och majs.

Till denna wok är proteinkällan varmrökt sidfläsk för familjen och fejkon (veganbacon) till mig. Jag passade på att köpa några förpackningar när affären sålde ut med kort datum för ett tag sedan. Perfekt att ha i frysen. Annars hade tofu passat bra.

600-700 gram varmrökt sidfläsk
1 tumme ingefära
1 lime
2 1/2 msk soja (kinesisk)
1 dl sweetchilisås
1/2-1 röd chili
1 rödlök
1 purjolök
1 broccoli
1 stor röd paprika
2 morötter
nudlar

Skala och riv ingefära.
Pressa saft ur lime.
Finhacka chili
Blanda ingefära, limesaft, soja, sweetchilisås och chili.
Dela broccoli i mindre buketter.
Strimla alla grönsaker fint. Även broccolistammen.
Strimla fläsket och stek tills det har fin färg.
Koka nudlar och skölj i kallt vatten.
Koka grönsakerna.
Tillsätt nudlar och sås.
Blanda väl och låt allt bli varmt.

Servera fläsket bredvid eller blanda ner i wok.

lördag 19 oktober 2019

Att sörja


Jag har sökt mig bort från stadens stress och ljud. Tillslut finner jag ro på en parkbänk för att inse att jag sitter vid en minneslund. Efter att ha betraktat några människor i lunden går det upp för mig hur olika vi människor är när det gäller vår sorg. Eller snarare vårt sätt att sörja.

Jag ser en man komma gående med steg som ser väldigt tunga ut. Sakta lindar han upp pappret runt en ensam mörkröd ros. Han placerar blomman i en vas och rättar omsorgsfullt till den. Medan kyrkklockan slår några slag börjar mannen att prata. Jag ser hur hans mun formar ord men ljudet når inte riktigt mina öron. Kanske är monologen för honom en dialog och jag känner det som att jag inkräktar på ett återkommande samtal med någon kär.

Andra människor passerar hastigt förbi med ett mer högljutt samtal med mobilen vid örat. Jag känner mig smått irriterad över deras brist på respekt för mannen i minneslunden men han verkar inte störas. Han fortsätter sitt samtal tills han plötsligt slutar. Långsamt vänderh han sig om och sätter sig på en annan bänk några meter bort. Kanske lyssnar han till fåglarna som kvittrar eller kanske fortsätter samtalet i hans inre.

När mannen har gått sin väg sitter jag kvar i min ensamhet och tänker på vem mannen besökte. Vem var det som han sörjde? Han såg så van ut i sin ritual. I min fantasi var det jag just sett en återkommande stund. Något som händer varje vecka då mannen kommer för ett samtal med sin älskade mor.

Plötsligt bryts mina tankar av en ung kvinna som med raska steg kommer gående längs med grusgången. Jag hinner tänka att hon är ytterligare en stressad människa  som passerar förbi på väg till annat när hon plötsligt viker av sin väg och sätter sig på bänken närmst blommorna. Kvinnan tänder en cigarett och sitter alldeles stilla medan hon låter ögonen vandra över blommorna. För hon också en dialog i sitt inre? Är detta hennes sätt att sörja? Kanske har hon som jag bara flytt undan för en liten stund? Lika hastigt som hon kom reser kvinnan sig upp och går.

Vi sörjer alla på olika sätt och vem har rätt att säga att ett sätt är fel och ett annat är rätt? Sorg är något som vi kan lära sig att leva med men vi bär alltid det med oss i vårt inre.

fredag 18 oktober 2019

Nytt jobb och nya rutiner = bloggtorka


Axeltorpsviken i oktober Foto: lottasmat@yahoo.se

I september började jag ett nytt jobb och det har medfört helt nya rutiner i familjen.

Hur spännande och utmanande ett nytt jobb än är så betyder det också att det är jobbigt. Att komma in i en helt ny miljö med inte bara nya arbetsuppgifter utan helt nytt vokabulär och program tar på krafterna. Hjärnan jobbar på högvarv för att processa allt det nya. Om Wetlandi var tufft för kroppen så är det nya jobbet en utmaning för hjärnan.

Att jag jobbar 7.30-16 men oftast inte lämnar arbetet förrän senare har betytt andra rutiner för familjen. Rutiner som inte än satt sig och som vi fortfarande slipar på.

Middag ska lagas varje dag till 4 personer och nu ska även två matlådor klämmas in. Magda har förutom två dagar på daglig verksamhet även praktik i en butik under en dag i veckan.

Så för att det ska flyta på någorlunda bra skriver jag fem enkla och snabba recept på helgen och veckohandlar på söndagen. Oftast är gubben hemma före mig och börjar med matlagningen. Händer att middagen faktiskt står på bordet när jag kommer hem.

Efter maten tar jag hand om disken och sedan är orken slut. Visst jag ska inte ge det nya jobbet all skuld. Jag vet att höst och vinter är två extra jobbiga perioder för kroppen och försöker lyssna inåt. Även om jag sätter press på mig att orka.

Jag ska försöka vara flitigare med att uppdatera här men ha tålamod med mig. Det finns mängder av recept att kika på bakåt i tiden så jag hoppas att ni hittar något även om jag inte uppdaterar så ofta. Var rädda om er!

onsdag 28 augusti 2019

Enkel pastasås med broccoli



Ibland behöver det inte vara så avancerat men bli otroligt gott ändå. 

Vi har fått otroligt mycket broccoli i trädgårdslandet och jag tänkte göra en snabb pastasås. Tyvärr är timjan en av de kryddor som inte finns i min örtagård så jag använder mig av torkad.




Jag serverade pasta och sås var för sig eftersom vissa i familjen var skeptiska och ville ha fläskkorv istället.

Det är så härligt att kunna gå ut och hämta ingredienser till middagen i trädgården. Förberedelser för nästa års odling är redan igång och det känns spännande.

broccoli
1/2 purjolök
2 tsk timjan
2 dl havre fraiche
1 dl havredryck
1 dl riven veganost
1/2-1 tsk salt
1 krm peppar

Tvätta purjolöken noga.
Strimla och stek men var försiktig så den inte bränns.
Tillsätt broccolin och stek tills allt fått lite färg.
Blanda i fraiche och havredryck.
Krydda med timjan, salt och svartpeppar.
Låt puttra ihop några minuter.
Blanda gärna ihop sås och pasta.
Toppa med lite vegansk parmesan.

Servera med enkel sallad.

torsdag 22 augusti 2019

Pesto - Pasta med pesto



Jag har fått otroligt mycket basilika i örtbädden och jag har tjatat på gubben att göra pesto men inte har han lyssnat. Så när jag nu, på mycket länge, stod för matlagningen blev det pasta med pesto. 

Gissa vem som njöt. När jag frågade gubben varför han inte gjort pesto innan när jag tjatat om det svarar han att han inte visste hur. Suck! Fråga Google? Eller Lotta? 

För att lyckas med en god pesto krävs det bra råvaror. Jag använder pinjenötter för det är gott men det är så otroligt dyrt. Ett alternativ är att använda solrosfrön eller en annan frö/nöt. 
Jag har så klart min egenodlade basilika men uppskattar mängden till två köpta krukor. Varför inte odla din egen basilika i köksfönstret? Min örtbädd svämmar över av basilika och det är inte mycket som slår egenodlat.
Viktigast är nog ändå att du har en god olivolja. Smaka på den. Om oljan inte smakar bra då är det inte din olivolja. Jag har genom åren köpt många olivoljor innan jag hittade den jag gillar bäst. 
I en pesto "ska" det vara parmesanost men vem har råd med det? Inte jag i alla fall. Som tur är finns det bra alternativ som tex Parmigiano och även väldigt bra veganalternativ.
Jag väljer att inte salta pesto mycket eftersom jag serverar bacon/fakeon till så istället står skålen med flingsalt bredvid ost och rivjärn.

1 dl pinjenötter
2 krukor basilika, blad och späda stjälkar
1 dl riven Parmesanost
1 1/2 dl olivolja
1/2 solovitlök
2-3 krm salt
1 krm svartpeppar

Spagetti
Bacon/fakeon
Tomater

Rosta pinjenötter i torr stekpanna. Var uppmärksam så det inte bränns.
Lägg pinjenötter i en mixer tillsammans med basilika, parmesan och olivolja. 
Kör till en slät pesto.
Ibland kan du behöva lite mer olivolja beroende på mängden basilika.
Krydda.
Vänd ner pesto i nykokt spagetti och blanda väl. 

Servera med knaperstekt bacon och här även fakeon. Toppa med tomatklyftor och riven ost.

torsdag 4 juli 2019

Pulled pork i slowcookern

Idag orsakade jag matkoma hos gubben. Rejäl matkoma.

Att använda slowcookern när jag arbetar heltid är perfekt. Jag startar den innan jag åker till jobbet kl 8.50 (idag startade jag den strax efter 7) och när gubben kommer hem 16.20 behöver han bara ordna tillbehören. Idag valde han att servera fläskkarré i tortilla typ tacostyle. Det hade också passat bra med klyftpotatis och sallad.

Denna BBQ-såsen blir riktigt god och den passar perfekt till att använda med fläskkarré i slowcookern.

Du kan byta ut chilisås mot ketchup och välja stark eller mildare chipotlepasta. Istället för vatten kan du använda coca-cola.

1 kg fläskkarré
1/2 dl vatten
1 gul lök
1 solovitlök

BBQ-sås:
1 msk farinsocker
1 tsk mald koriander
1 tsk mald spiskummin
1 dl chilisås
1 tsk liqued smooke (1 msk whiskey fungerar också)
1 msk chipotlepasta

Hacka lök pch vitlök fint.
Stek lök och vitlök lägg ner i slowcookern.
Lägg fläskkarré ovanpå.
Rör ihop BBQ-såsen och häll över.
Koka i 7 - 9 timmar på low.
Dra isär köttet med en gaffel.

Servera med tortilla, grönsaker (rödlök, majs, gurka, tomat, röd paprika) och vitlökssås.

torsdag 20 juni 2019

Nötgryta med lök och paprika - slowcooker



Tror att jag lyckades med maten idag.  Har du ingen slowcooker så tillsätt lite mer vätska och småputtra på spis i minst 2 timmar.

950 gram grytbitar av nöt
3 små gula lökar
1 solovitlök
1 stor röd paprika
2 dl grädde
1-2 dl vatten
1 dl tomatpuré
2 krm cayennepeppar
2 tsk paprika
1 tsk timjan
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Hacka lök och vitlök.
Dela paprikan i mindre bitar.
Stek kött, paprika och lök i omgångar och lägg över i slowcooker.
Koka ur stekjärnet med vatten och häll i slowcooker.
Tillsätt grädde och kryddor.
Låt koka på low i 6-7 timmar och high i 1 timme.

Servers med kokt potatis, grillad spetsklänning,  tomat och grönsallad.

Yosa Oat Drink Coffee



Den senaste tiden har jag saknat både motivation och ork till matlagning. För familjen har det nog inte märkts någon större skillnad. Det har bara varit jag som tyckt att middagarna har varit quick fix och en köttbit på grillen. Igår fick jag så äntligen lust att skapa och i slowcockern puttrar en köttgryta åt familjen. 

Min olust mot mat brukar komma samtidigt som värmen men den senaste veckan har jag också haft mycket kräkningar. Jag har inte mått illa utan bara kräkts. Kanske har det att göra med stress. Kanske har det att göra med att jag har extremt mycket värk. Vem vet.

Jag har fått hem Yosa Oatdrink Coffee. Minns inte om det var i Vegobox eller i Smakbox som den kom. I vilket fall som helst så är jag så tacksam för möjligheten att få testa den. 

För mig är havre ett bra alternativ då jag reagerar på för mycket soja.

Oavsett hur jag mår så älskar jag kaffe. Kaffe och te. I alla former. Varmt som kallt. Jag kan inte existerar utan kaffe och te.

Denna är inte en produkt jag hade köpt för att dricka hemma. Jag kokar kaffet på spisen och fryser in kaffetärningar till iskaffe. Men som ett alternativ när man är på språng tycker jag att denna produkten är ett helt okej alternativ till de olika produkter som finns på marknaden. Ett stort plus till att den inte innehåller något tillsatt socker.

Ingredienser:
Havrebas  (vatten, havre, kaffe (0,6%), rapsolja, kalcium, salt, stabiliseringsmedel (E418), surhetsreglerande medel (E339), jod, arom, vitaminer (riboflavin, D2, B12).

Innehåller 14% havre.

Produktmängd: 150 ml

100 % växtbaserad

NO added sugar

Marknadsförs av: Fazer www.fazer.com

måndag 3 juni 2019

Potatissallad


En rejäl sats potatissallad för visst är detta just en sådan rätt som bara blir bättre efter en dag eller två i kylskåpet.

Riktig potatissallad enligt Maja. Det där andra som jag kallar potatissallad säger hon är potatis med dressing. 

Jag har inte hittat veganskt alternativ till gräddfil men tycker att 1 dl "majonnäs", 1 dl naturell soygurt och 3 dl vegansk fraiche fungerar utmärkt. 

Jag tycker att det är mycket enklare att dela potatisen innan den är kokt men du gör som du vill. 
Med små tärningar kokar potatisen väldigt snabbt och du får vara försiktig så dem inte kokar sönder. 
Mängden potatis avgör hur "såsig" salladen blir. Hur vill du ha din potatissallad? Gör som du gillar. Jag hade ganska stora potatis och tror att det var ungefär 8-10 potatis.
Vi gillar gräslök så jag har ganska mycket i potatissalladen.
Istället för rödlök hade salladslök passat utmärkt. Lite vitlök hade också passat bra.

Familjen fick marinerad ytterfile medan jag åt Anamma korv till.

1-2 kg potatis
1/2 rödlök
2 dl gräddfil
2 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
2 msk senap
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1-2 dl finhackad gräslök

Koka potatisen tills den är precis klar.
Låt svalna.
Finhacka rödlök och gräslök.
Blanda ihop alla ingredienser förutom potatis. 
Smaka av.
Vänd försiktigt ner potatis. 

Servera till grillat och en sallad.

söndag 2 juni 2019

Back to basic - ost- och skinkpaj



Ost- och skinkpaj är så gott. En enkel rätt som passar att även serveras kall. Toppen som buffémat och perfekt som picknickmat.

Min pajform är ungefär 25 centimeter i diameter.
Jag använde mig av bacon istället för skinka och en halv röd paprika som började se lite trött ut fick också slinka ner i tärningsform.

Du kan givetvis använda mer grönsaker i pajen. Varför inte broccoli, rödlök eller sparris? Har du andra trötta grönsaker så kan de också följa med. Den där halva burken majs kanske?

Tänk bara på att inte använda allt för mycket "våta" grönsaker då till exempel vätskan i tomat påverkar äggstanningen.

Samma sak med kryddningen. Använd fantasin och testa sig fram i just din paj. Har du skinka, rödlöken, tomat och svarta oliver kan du krydda med 1-2 tsk oregano eller basilika.

Vill du att det ska gå extra fort finns det helt okej färdig pajdeg i kyldisken i de flesta affärer.

Pajskal:
3 dl vetemjöl
1 krm salt
150 gram margarin
3 msk vatten

Fyllning:
150 gram rökt skinka
250 gram riven ost
4 ägg
4 dl grädde
1 krm salt
1 krm svartpeppar

Nyp snabbt ihop allt till pajdegen.
Tryck ut degen i pajform. 
Låt degen vila i kylskåp i 15 minuter.
Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
Dela skinkan i små tärningar. 
Lägg ost och skinka i pajskalet. 
Vispa samman ägg, grädde, salt och svartpeppar. 
Häll äggstanningen över skinkan och osten.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i 30-35 minuter eller tills fyllningen har stelnat och fått fin färg. 
Låt svalna lite.

Servera med sallad.

lördag 1 juni 2019

Fläskfilé-, bacon- och champinjongryta med timjan



En väldigt enkel och god gryta. Jag valde att servera champinjonerna bredvid eftersom några av de som satt runt bordet inte är så förtjusta i svamp.

800 gram fläskfilé
2 paket bacon
1 gul lök
200 gram champinjoner
1 msk kalvfond
1 msk kantarellfond
3 dl grädde
2 dl vatten
1 dl vitt matlagningsvin
1 msk soja
1 1/2 - 2 tsk torkad timjan
1/2 - 1 tsk salt 
1 krm svartpeppar

Skär filén i medaljong och bryn.
Lägg över i gryta.
Skala och strimla lök.
Klyfta champinjonerna och stek.
Strimla bacon och stek tillsammans med löken. 
Lägg över i gryta.
Koka ur stekpannan med vatten och häll i grytan.
Tillsätt fond, grädde, soja och vitt vin. 
Smaka av med timjan, salt och peppar. 
Låt småkoka i minst 10-20 minuter. Gärna längre. Jag lät grytan småputtra medan potatisen blev klar i ugnen. 
Red eventuellt med maizena utrört i vatten. 

Servera med klyftpotatis och sallad. 

måndag 13 maj 2019

Priset för två glas vin



Jag brukar undvika alkohol. Får ofta frågan varför och jag brukar säga för att jag blir så sjuk. Den skojfriske svarar då:

"Vem blir inte det?"

Men för vissa personer (och mig) innebär lite alkohol inte bakfylla utan en helt annan typ av sjuka.

Igår drack jag två glas rödvin och idag betalar jag priset. Kroppen värker så otroligt mycket mer och det känns som om jag rör mig i kvicksand. Varje rörelse tar så mycket kraft och tröttheten både den fysiska och psykiska är enorm.  Huvudvärken (som ständigt finns i bakgrunden) har förstärkts och förflyttat sig. Sträcker sig nu i en båge från tinning till tinning via pannan.

Många människor tänker inte på att vi som har kroniska sjukdomar alltid får betala ett pris när vi gör mer än vad vi egentligen orkar. Även de där sakerna som ger oss glädje och njutning får vi betala ett pris för.

Ibland är priset värt det. Ibland vill man kunna unna sig eller få en stunds glädje. Men ofta har man medvetet valt bort saker som "kostar" för mycket.
Igår valde jag att dricka två glas rött vin och idag betalar jag ett alldeles för högt pris.

fredag 10 maj 2019

Ramensoppa med kyckling




Idag ringde Maja;

- Mamma.....
- Ja?
- Om jag köper alla ingredienser kan du laga kycklingramen?

Så Maja handlade och körde för att lämna alla ingredienser i vårt kylskåp medan jag var på jobbet.

Soppa för tredje gången denna veckan för familjen. Men ingen av dem vågade klaga.


Denna version av ramen är snabb och enkel. Fast det är vad jag har förstått långt ifrån äkta ramen. Kanske får jag förmånen någon gång att få smaka autentisk ramen men familjen gillar denna förenklade versionen.

Maten räckte till 5 vuxna och ett barnbarn.


Själv åt jag färsk sparris och champinjonbiff.

4-5 kycklingfiléer
1/2 - 1 tsk salt
1 krm svartpeppar
300 gram ramennudlar
1 1/2 l  vatten
4 1/2 msk kycklingfond
1 solovitlök
6 citrongrässtjälkar
5 salladslökar
3-4 pak choi
1 1/2 msk risvinäger
3 msk tamarisoja
färsk koriander 
röd chili

Lägg kycklingfiléerna i en oljesmord form. Salta och peppra.
Tillaga i ugn på 220 grader 15 minuter. 
Låt kycklingfiléerna vila några minuter.
Dela i tunna skivor.

Tillaga nudlarna enligt förpackningen.
Skölj i kallt vatten.

Koka upp kycklingbuljong. 
Tillsätt pressad eller finhackad vitlök. Krossa citrongräsets hårda del lite med knivskaft eller liknande. Lägg citrongräset hel i soppan. (Du krossar citrongräset för att få ut smakämnen).
Koka i minst 5 minuter. 
Finstrimla salladslök.
Grovdela paj choi.
Plocka ur citrongräset.
Lägg i salladslök, pak choi, risvinäger och soja.

Dela upp nudlarna i varje skål och lägg i den skivade kycklingfilén i varje skål. 
Häll upp buljongen och fördela grönsakerna jämnt.

Toppa med finhacka röd chili och färsk hackad koriander.

torsdag 9 maj 2019

Lins- och potatissoppa



Passar perfekt med soppa när det är lite kyligare ute och det har regnat hela dagen.
Efter 3 timmars städning på jobbet var jag rätt mör när jag kom hem. Tog visserligen en kaffepaus men annars höll jag igång hela tiden.


Medan jag städade kände jag inte av hur kallt det egentligen var men när jag kom hem frös jag så jag skakade. Så att soppan inte krävde mycket jobb var skönt. Jag passade på att ta en kopp kaffe under filten i soffan.


3 dl röda linser
4-5 potatisar
2 gula lökar
1 solovitlök
2 msk grönsaksbuljongpulver
1 1/2 liter vatten
1/2-1 msk pressad citronsaft
1 tsk mald spiskummin
1/2 - 1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1/2 dl hackad persilja

Dela potatis och lök i mindre bitar.
Lägg linser, potatis, lök, pressad vitlök, vatten och grönsaksbuljongpulver i en kastrull.
Koka i 20 minuter under lock på svag värme.
Krydda med citronsaft, spiskummin, salt och svartpeppar.
Mixa soppan.
Smaka av med eventuellt mer kryddor.
Strö över hackad persilja.

Servera med gott bröd.

tisdag 7 maj 2019

Risnudelsoppa med röd curry



En riktigt god och snabb soppa. Jag valde att servera vegetariska vårrullar till eftersom gubben var rädd för att inte bli mätt. Det var ju inget kött.
Gillar du hetta så öka mängden röd curry paste till 2- 2 1/2 msk.

Kokosolja att steka i
3 klyftor vitlök
1 matsked ingefära  (färsk)
1 1/2 msk röd curry paste
1 burk kokosmjölk
1 - 1 1/2 l vatten
2 msk grönsaksbuljong
1 msk Agave sirap
200 gram risnudlar
200 gram fast tofu
1 broccoli
1 röd paprika
1/2 msk limesaft
1 krm salt

Finhacka eller riv vitlök och ingefära.
Hetta upp kokosolja.
Tillsätt vitlök, ingefära och röd curry paste.
Fräs.
Tillsätt kokosmjölk, Agave sirap och buljong.
Koka upp.
Tärna tofu.
Tillsätt risnudlar och tofu.
Koka i 2 minuter.
Dela broccoli i mindre buketter.
Strimla paprika.
Tillsätt broccoli och paprika.
Koka i 3-5 minuter.
Smaka av med limesaft och salt.


måndag 29 april 2019

Ljummen potatissallad



En potatissallad som hade smakat väldigt gott med nypotatis och färska örter men i väntan på sommaren går det lika bra med frusna eller torkade örter.
1 msk färska örter motsvarar 1 tsk torkade.
Jag använde gröna oliver men personligen hade jag föredragit svarta. En smaksak.

Familjen får kryddiga korvar medan jag testar ICA Rökt sojachoritzo.

900 gram delikattespotatis
3-4 msk olivolja
1 msk dijonsenap
1 msk frusen persilja
1 tsk timjan (torkad)
1 tsk basilika  (torkad)
1/2 - 1 tsk salt
1 krm svartpeppar
200 gram fetaost
1 liten burk oliver (235 gram)
1 burk kronärtskockshjärtan (390 gram)
200 gram cocktailtomater
1-2 salladslökar

Koka potatisen i saltat vatten.
Rör ihop olja, salt, svartpeppar, senap och örter.
Dela gärna potatisen halvor eller klyftor om de är stora.
Vänd ner potatis.
Klyfta kronärtskocka.
Hacka salladslöken.
Halvera tomaterna.
Blanda ihop oliver, salladslök, kronärtskocka och tomater.
Vänd ihop med potatisen.
Dela eller smula fetaosten och vänd försiktigt ner.

Servera med kryddkorv. En grönsallad hade passat utmärkt till.

fredag 26 april 2019

Nötbog i slowcooker



En fredagsmiddag där jag bjöd hem mamma. Med kokt broccoli, sparris, stekt svamp och en grönsallad kändes det som en lyckad middag. Jag använde trattkantareller som vi fått av mamma och pappa. Färsk svamp hade fungerat bra.

Det är otroligt skönt att använda slowcookern. Idag blev det en nötbog som fick gå på low i 6 timmar. Om jag inte hade haft en slowcooker så hade det gått lika bra med vanlig ugn. Använd en gjutjärnsgryta, sätt in den i kall ugn, ställ ugnen på 80 grader i 8-10 timmar.

Röd vin och balsamvinäger gör en lite lyxigare sås. Passar perfekt.


1 kilo nötbog
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 1/2 dl rödvin
1/2 dl balsamvinäger
2-3 schalottenlökar
1/2 solovitlök
1 msk tomatpuré
1-2 lagerblad
2 msk finhackad, torkad svamp
1/2 tsk rörsocker eller honung

Krydda bogen runtom med salt och svartpeppar. Finhacka scharlottenlök och vitlök.
Blanda ihop lök, vitlök, rött vin, balsamvinäger, tomatpuré, lagerblad, svamp och rörsocker i slowcookern.
Lägg ner kötter och tillaga i slowcooker på low i 6 timmar. Jag vänder alltid köttet några gånger.
Ta upp köttet ur slowcookern och låt det vila inslaget i aluminiumfomie.
Reducera ner vätskan i en gryta på spisen. Det ska vara ungefär 2 dl kvar.
(Hinner du inte reducera ner vätskan så är det okej. Använd 2 dl av vätskan från slowcookern som grund för såsen.)
Sila av vätskan.
Häll tillbaka i grytan.
Tillsätt 3 dl mjölk eller grädde, 1-2 msk kinesisk soja och 1/2-1 msk kalvfond.
Låt såsen koka upp och småputtra minst 5 minuter.
Red med maizena utrört i vatten om det behövs.
Smaka eventuellt av med mer kryddor.

Servera med kokt potatis samt kalla och varma grönsaker.

torsdag 25 april 2019

Teriyakikyckling i slowcooker



Gubben är inte förtjust i kyckling men Magda älskar det. Hans resonemang är att kyckling är torrt. All kyckling förutom helgrillad kyckling är torr. Just helgrillad kyckling gillar inte Magda. Det är ben och jox. Suck! Hur gör man för att alla ska vara nöjda?

Jag tar en chansning och gör kyckling i slowcookern. Kanske kan det hjälpa. När jag frågar gubben hur kycklingen var och om den var torr mumlar han:

- Den är som den brukar vara.

- Torr?

- Kyckling är torrt. Annars får man äta den rå.

Suck! Jag lyckades inte.

Fast Magda tyckte att det var jättegott.

900-1000 gram kycklingfilé
2 rödlökar
1/2 solovitlök
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl maizena
1 1/2 dl farinsocker
2 dl japansk soja
1 dl ketchup
2 msk sesamolja
4 tsk risvinäger
1/2 -1 tsk chiliflakes
1/2 - 1 tsk Sambal oelek

Dela kycklingen i mindre bitar. 3-4 delar per filé.
Blanda salt, svartpeppar och maizena.
Vänd ner kycklingen. Jag tycker det är enklast att använda en fryspåse och skaka runt.
Dela löken i halvmånar.
Finhacka vitlöken.
Lägg lök, vitlök och kyckling i slowcookern.
Blanda ihop ingredienserna till såsen.
Häll såsen över kycklingen och blanda runt 
Tillaga på low i 4 - 5 timmar.
Jag vänder runt någon gång under tiden.

Servera med kokt ris och wokade grönsaker.

fredag 12 april 2019

Vegansk färssoppa med brytbröd



Jag har mått väldigt dåligt under en hel vecka. Det är faktiskt 8 dagar sedan som jag orkade gå morgonpromenad med Rex. Tur att vi har stor tomt som han kan röra sig på.
Jag har haft väldigt mycket värk och min ena fotsula har spruckit vilket gör att varje steg har känts som om jag trampar på glas. Även utmattningssyndromet har visat sitt fula tryne och jag har kämpat för att orka jobba halvtid. Tur att jag just nu jobbar hemifrån.
Att leva med kroniska sjukdomar tar väldigt mycket på psyket och jag har haft det väldigt jobbigt med mina känslor. Jag är en positiv individ men ibland blir det bara förmycket för mig också.

Matlagningen har inte varit speciellt intressant denna veckan men idag kände jag för att göra både soppa och baka bröd.

När gubben kommer hem och jag säger att det är något vegansk så tittar gubben på mig.

- Vad är det då?
- Äsch, jag tog vad jag hade hemma. Jag orkade inte köra till affären.

Gubben tittar misstänksamt på mig så jag lugnar honom med om att är det inte gott så får vi beställa pizza.

Hos underbara Yvonne hittade jag receptet till dagens bröd. Ett brytbröd som är så gott och enkelt. Yvonne har jag följt i många år och det är roligt att se hur hennes nya blogg och hennes skapelser utvecklas. Nästa gång jag gör brödet ska jag ha lite flingsalt över också. Gott på ett brytbröd.

Receptet till soppan är ett basic där du kan 
använda de grönsaker du gillar eller har hemma. Lök och potatis är en bra grund men vita bönor hade också passat bra.

Jag använde mig av Anammas vegofärs men du kan givetvis använda dig av köttfärs istället. Nötfärs passar bäst.

Soppa:
1 1/2 gul lök
400 - 500 gram vegofärs
3 morötter
3 - 4 potatisar
2 paprikor (jag använde gul och röd)
1 msk grönsaksbuljongpulver
1 liter vatten eller så att det täcker väl
500 gram krossade tomater
1/2 - 1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1/2 tsk paprikapulver
1 dl persilja (frusen eller färsk)

Hacka och fräs löken.
Tillsätt färsen och fräs tills den får färg. Skala och skär morötter och potatis i mindre bitar. 
Strimla eller tärna paprikorna.
Blanda ner rotsaker och paprika i grytan och tillsätt vatten, krossade tomater, buljongpulver, salt, svartpeppar och paprikapulver.
Låt koka i 10 - 20 minuter eller tills potatisen är mjuk.
Smaka av med salt och strö över hackad persilja.

Brytbröd:
25 gram jäst
4 dl vatten
1/2 msk salt
1 msk rapsolja
1 tsk socker
8 dl mjöl

Topping
mjölk (havremjölk)
Olika frön, ex solroskärnor, sesamfrön, vallmofrön, hampafrön

Sätt ett bakplåtspapper i botten av en springform. 
Pensla kanterna med olja.
Lös jästen i kallt vatten. 
Tillsätt olja, salt, socker och det mesta av mjölet.
Arbeta till en smidig deg, fem minuter i assistent, tio minuter för hand. 
Tillsätt mer mjöl om det behövs, degen ska släppa från kanterna.
Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela i 12-15 bitar, rulla till bollar och lägg i en 3 liters springform.
Låt jäsa övertäckt i 1 1/2 timme.



Pensla brödet med mjölk och strö över valfria frön eller nötter.


Grädda i mitten av 175 graders varm
ugn i 25-30 minuter.
Brödet ska få färg och låta ihåligt om du knackar på ytan.
Låt brödet svalna något i formen och därefter på galler under bakduk.


torsdag 4 april 2019

Pastagratäng



Igår gjorde jag lite för mycket pasta. Varför är det alltid så svårt att uppskatta mängden pasta? Jag tyckte att jag kokt lika mycket som jag brukar men icke. Så idag tar jag hand om resterna och gör en pastagratäng. Familjen får stekt karrékotlett till medan jag hittade Anamma "korv" i frysen åt mig. Jag använder mig av icke animaliska produkter i gratängen men du gör som du vill.
Jag använder mig av mild Ajvar relish eftersom gubben är lite mesig vad gäller hetta. Du använder dig av det som passar dig bäst.

400 - 500 gram kokt kall pasta  (Gemelli)
1 gul lök
1 stor vitlöksklyfta
2 dl creme fraiche
1 dl Ajvar
150 gram riven ost
1/2 tsk salt
2 - 3 krm chiliflakes
1 tsk basilika

Hacka och stek lök och vitlök utan att den får färg.
Blanda ihop creme fraiche, 2 dl riven ost, Ajvar, salt, chili flakes och basilika.
Vänd ihop lök, pasta och creme fraicheröran.
Häll allt i en smord ugnsfast form.
Toppa med resten av den rivna osten.
Gratinera i 200 graders ugn i 10-15 minuter.

Servera med varma grönsaker och sallad.

onsdag 3 april 2019

Pasta med lövbiffsås


Hemma från jobbet 25 minuter innan resten kommer. Tur att jag planerat snabbmat idag. Pastasåsen tar lika lång tid som pastan kokar. Perfekt en sådan här dag när tiden springer ifrån.

- Detta har du lagat innan, säger gubben vid första tuggan.
- Ja, utbrister Magda. Det är detta jag menar när jag säger att jag och Max slickar tallriken.

Lika gott denna gången tydligen för gubben undrar om han kan slicka ur det sista från gjutjärnsgrytan. Ett gott betyg.

450 gram lövbiff
1 gul lök
1 röd paprika
1 gul paprika
3 dl mjölk och/eller vatten
2 dl grädde
1 msk kalvfond
1 tsk timjan
1 msk Dijon senap
1 msk soja
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Skär lövbiff i strimlor.
Hacka gul lök.
Strimla paprikor.
Stek lövbiff, lök och paprika.
Tillsätt mjölk, grädde, timjan, senap, soja, salt, svartpeppar och fond.
Koka upp.
Red eventuellt med majsstärkelse löst i vatten.
Sjud i minst 5 minuter.
Smaka av med eventuellt mer senap, salt och svartpeppar.

Servera med kokt pasta, sallad och varma grönsaker. 

fredag 22 mars 2019

Grekiskinspirerad nötgryta



Idag gör jag ett recept som fanns i veckobladet från Matöppet. Matöppet är den butik som finns här i byn och i veckans blad fanns recept på Stiffado. Jag ändrade receptet lite och använde oregano istället för timjan. Ökade mängden högrev och la till lite mer av kryddorna. Så typiskt mig att inte följa ett recept rakt av.

Kokt potatis eller potatismos hade också passat bra till men gubben ville ha klyftpotatis så det fick bli det.

När jag bad gubben att smaka av grytan var hans första kommentar;

- Pepparkaka!

Men när han sedan åt sa han att maten var god. Självklart ska han ha inlagda rödbetor till.

- Det är ju nästan kalops.

Hm! Umgefär som att han alltid ska ha ketchup till pasta och soya till ris. Alltid, oavsett tillbehör.

Nå väl! Det är han som äter maten och vill han inte känna alla ingredienser och kryddor i maten så varsågod att göm dem under annat.

800 gram nötkött (högrev)
1 stor röd lök
2 vitlöksklyftor
1 konserv krossade tomater + 1/2 konserv vatten
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk oregano
1 krm kanel
4 hela nejlikor
3 krm sambal oelek
2 lagerblad
1 1/2 msk kalvfond
1 msk soya
2 dl syltlök

Dela köttet i mindre bitar.
Klyfta löken.
Stek köttet och löken.
Krossa och hacka vitlöken grovt.
Tillsätt bland köttet.
Låt steka tills allt fått lite färg.
Tillsätt tomater och skölj ut burken med ungefär hälften vatten.
Krydda med salt, svartpeppar, oregano, kanel, nejlikor, lagerblad, sambal oelek, kalvfond och soya.
Låt allt sjuda på låg värme i 1 1/2-2 timmar beroende på köttets kvalitet. 
Smaka av med eventuellt mer kryddor.
Vill du reda grytan lite så använd 1 msk Maizena majsredning utrört i vatten.
Tillsätt syltlöken och låt de bli varma.

Servera med klyftpotatis, tomatsallad och stekta champinjoner.

onsdag 20 mars 2019

Back to basic - Ugnsgartinerad torsk med kall dillsås



Ytterliggare ett "fisk i ugn"-recept att ha i bakfickan. En enkel och snabb rätt som uppskattas av de flesta.
Jag använder mig av citronpeppar men du kan också använda vitpeppar.
Dillsåsen påminner om den kalla fisksås som många minns från skoltiden.

500 gram torskrygg
1 dl riven ost
1/2 dl ströbröd
1 paket frusen dill (35 gram)
1/2 solovitlök
1 msk flytande margarin
1/2 tsk salt
2 krm citronpeppar 

Lägg fisken i en smord ugnsfast form.
Salta och peppra runt om.
Blanda ihop riven ost, ströbröd, dill, pressad vitlök, margarin.
Bred blandningen över fisken.
Gratinera i 180 graders varm ugn i 18 minuter.

Kall dillsås:
3 dl gräddfil
1 dl filmjölk
1/2 dl majonnäs
1 dl Bostongurka
1 pkt frusen dill (35 gram)
1 msk citronsaft
1 tsk salt
1 tsk strösocker
1/2 krm svartpeppar

Blanda ihop alla ingredienserna och låt stå kallt innan servering.

Servera ugnsgratinerad torsk med kokt potatis, kall dillsås, rårivna morötter och kokt broccoli. 

måndag 18 mars 2019

Italiensk linssoppa med pasta



Idag blir det linssoppa igen men jag använder mig denna gången av gröna linser. De gröna linserna kokar inte sönder lika lätt som de röda.

Vill man göra denna soppan med köttfärs så går det utmärkt. Du kan steka lite färs som du kryddar med salt och svartpeppar. Lägg sedan färsen i botten av tallriken till de som vill ha animaliskt.

Jag använde mig av frusen persilja men har du färsk så föredrar jag det.

Soppan blev klar tidigt och fick stå på 1:ans värme på spisen i ungefär 45 minuter till. Det gjorde absolut ingenting att pastan hade sugit upp vätska och blivit lite stora.

1 gul lök
2 morötter
3 stjälkar selleri
1 stor potatis
1 stor tomat
1 dl persilja
2 liter vatten
2 msk grönsaksbuljongpulver
salt
svartpeppar

3-4 dl linser
2 lagerblad
1/2 solovitlök

2 dl små pastasnäckor

Tillaga linserna enligt förpackningen med lagerblad och vitlök i vattnet.
När linserna är klara plocka ut lagerblad och vitlök.
Häll ute bort vätskan.

Hacka alla ingredienserna i mindre bitar.
Fräs löken så den svettas lite och tillsätt tomaten.
När tomaten börjat vattna och gå sönder tillsätt de övriga grönsakerna och persiljan.
Låt allt fräsa en stund.
Tillsätt vatten, grönsaksbuljongpulver, salt och svartpeppar.
Låt koka i 20 minuter.
Tillsätt de kokta linserna och vätskan bland grönsakerna.
Smaka av med eventuellt mer salt och svartpeppar.

Koka pasta, häll av vatten och skölj av med kallt vatten.
Tillsätt pastan i soppan.

Servera med bröd.

torsdag 14 mars 2019

Fläskgryta med champinjoner



Magda fick idag hjälpa mig med att skala potatisen. Kan inte tala om barnarbete när hon är ung vuxen så hon fick istället vara min hushållsslav.


Vågade inte lyfta grytorna så maten fick stå på spisen tills gubben kom hem.

Det hände något med min hand och underarm i tisdags när jag lagade mat. Det var mycket enformigt användande av mandolinen och en hel del hackande. Låter rätt illa om jag har skadat mig genom  matlagning. Är väldigt svullen ovanför handleden och smärtan strålar upp till armbågen. Lika bra att ta det lite försiktigt.

Timjan och rosmarin är en bra kombination till fläskkött. Det var en gryta som gick hem hos familjen även om gubben inte är så förtjust i grytor av fläskkött. Det blir så torrt tycker han.

Delade champinjonerna i stora bitar så att Magda kan pilla bort dem. Hon har inget emot smaken bara hon slipper konsistensen.

cirka fläskgrytbitar
5-7 champinjoner
2-3 morötter
1 gul lök
1 msk kalvfond
1 msk soya
2 dl vatten
1-2 dl vitt vin
2 dl creme fraiche
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
1/2 - 1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Hacka löken.
Klyfta champinjonerna.
Skala och dela morötter i mindre bitar.
Bryn grytbitarna runt om.
Tillsätt löken och champinjonerna.
Låt dem få lite färg.
Häll på vatten, vin, creme fraiche, fond, soya, salt, svartpeppar, rosmarin och timjan.
Tillsätt morötterna och låt allt puttra i 20 - 30 minuter.
Smaka av med eventuellt mer kryddor. Kanske vill du reda grytan med lite maizena majsredning/vetemjöl utrört i vatten.

Servera med kokt potatis, inlagd gurka och lingon.

onsdag 13 mars 2019

Linssoppa



God och billig snabbmat.

Gubben blev lite misstänksam när jag sa att det skulle bli linssoppa. Han är inte så förtjust i linser så han köpte lite animaliskt protein att ha till.

- För säkerhetsskull.

Men han gillade faktiskt soppan. Jag tyckte att den var jättegod och jag kommer absolut att göra den igen.

1 gul lök
2 dl torkade röda linser
390 gram passerade tomater
390 gram krossade tomater
1/2 solovitlök
10 dl vatten
1 msk grönsaksbuljongpulver
1/2 msk rödvinsvinäger
2 tsk basilika
1 tsk timjan
3 lagerblad
1/2-1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Hacka löken fint och fräs i en kastrull. 
Pressa i vitlöken.
Häll i resten av ingredienserna förutom salt
Låt småkoka i 15 minuter eller enligt anvisningen på linsförpackning.
Smaka av soppan med salt.

Servera soppan med ett gott bröd.

tisdag 12 mars 2019

Rotfruktsgratäng med svamptäcke



Jag använder mig av havregrädde ( Oatlys iMat) eftersom jag också ska äta av gratängen. Givetvis gör du som du vill veganskt/mjölkfritt eller animaliskt.

Du kan använda vilken svamp du gillar. Jag hade 250 gram portabello och resten champinjoner. Hade varit gott med kantareller också.

Till rotfruktsgratängen serverar jag stekt fläsk åt familjen och veganska bullar av Anamma formbar färs till mig.

1 gul lök
7-10 potatis
2-3 morötter
2-3 palsternackor
5 dl grädde
2 tsk timjan
1 1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
400 gram blandad svamp
1 gul lök
1 msk vetemjöl
2 dl grädde
2 msk finhackad persilja
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Skiva löken tunt.
Skär potatis, morot och palsternacka i tunna skivor. Jag använder mandolinen på 1 1/2 mm.
Fräs lök tills den mjuknar men utan att den får färg.
Tillsätt potatis, rotfrukter, grädde och timjan.
Krydda med salt och svartpeppar.
Koka upp och låt småputtra under omrörning tills grädden tjocknar.
Häll blandningen i en smord ugnsfast form.
Ställ in i 220 graders ugn i 30 minuter.
Hacka svampen grovt.
Finhacka löken.
Fräs svampen i torr stekpanna tills den har släppt sin vätska och den har kokat in. När pannan är torr igen tillsätt lök och lite olja eller smör.
Låt fräsa under omrörning tills allt fått lite färg.
Vispa ut mjöl i grädden.
Tillsätt i svampen och låt koka in.
Krydda med persilja, salt och svartpeppar.
Bred svamptäcket över gratängen och gratinera i ytterligare 20 minuter eller tills rotfrukterna är mjuka.


Servera med stekt fläsk och sallad.

måndag 11 mars 2019

Nudelwok



Jag inspirerades av en nudelwok som Sanna Bråding hade delat på Instagram och gjorde mitt alternativ.

3 stora morötter
4 stora champinjoner
4 salladslökar
2 vitlöksklyftor
1 stor röd paprika
1/2 broccoloko
1 pak choi
1 burk kokosmjölk
2 dl vatten
1 tsk salt
1 tsk ingefära
1-2 krm chiliflakes
1 krm svartpeppar
4 portioner nudlar
svarta och/eller vita sesamfrön

Skala och dela morot i mindre bitar.
Hacka stammen till broccoloko och dela övriga i mindre buketter.
Hacka lök.
Strimla paprikan.
Hacka champinjonerna grovt.
Dela pak choi i mindre bitar.
Fräs morötter och broccolokostammen i en wokpanna.
Tillsätt salladslöken och fräs ytterligare några minuter.
Vänd ner champinjonerna och låt dem få lite färg.
Pressa ner vitlök.
Tillsätt paprika och blanda runt väl.
Krydda med salt, ingefära, chiliflakes och svartpeppar.
Häll över koksmjölk och skölj ut burken med vatten så du får med allt.
Tillsätt broccolibuketterna och pak choi.
Låt allt puttra i några minuter tills grönsakerna har mjuknat men har tuggmotstånd.
Koka under tiden nudlarna och skölj dem i kallt vatten.
Sist vänder du ner nudlarna i woken.
Strö över sesamfrön.

Servera med jordnötter.

söndag 10 mars 2019

Champinjonsås




Idag serverade jag en ytterfile med kokt potatis, sparris, champinjonsås och sallad. Gubben har varit väldigt skeptisk till fläskytterfile då det lätt blir torrt men jag har kommit på hur jag ska göra för att det ska bli bra.
Först steker jag filén runt om tills den får fin färg i en stekpanna och lägger sedan över den i en ugnsfast form. Tillsätter lite vatten i botten på formen. Stek i ugn 220 grader tills termometern visar 69 grader.
Jag låter sedan fläskytterfile vila i aluminiumfolie i 5-10 minuter. Sedan skär jag upp den i skivor.

Denna såsen är väldigt god och passar till mycket. Både till fläskytterfile som till grillkorv. Såsen fick stå och puttra i nästan 1 timme på väldigt låg värme.

Jag använder mig av soja eller havre men det går utmärkt att använda animaliskt. Likaså med buljongpulver. Jag använder uteslutande grönsak när jag också ska äta av maten men är det enbart till familjen så kan jag istället använda kalvfond.

3 schalottenlök
1 stor vitlök
4-6 champinjoner
1 tsk grönsaksbuljongpulver
1 tsk timjan
1 msk soja
6 dl vätska (mjölk och/eller grädde)
salt
svartpeppar

Hacka lök och champinjoner.
Fräs schalottenlök tills den mjuknar lite.
Tillsätt champinjonerna.
När champinjonerna fått lite färg tillsätt vitlök.
Pudra över grönsaksbuljongpulver och timjan.
Häll på vätskan och soja.
Låt småkoka i minst 20 minuter. Gärna längre.
Mixa såsen.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Eventuellt red såsen med lite mixen majsredning eller vetemjöl utröstningen i vatten.

torsdag 7 mars 2019

Kyckling och pak choi



Jag var i affären och upptäckte att det var nedsatt pris på kyckling på grund av kort datum. Den hamnade i korgen. Medan jag plockade ner mjölk funderade jag på vad jag skulle laga. När jag kommer bort till grönsakerna upptäcker jag pok choi. Det brukar aldrig finnas i min lokala butik så jag plockade snabbt ner det i korgen. Om ingen handlar så tar de inte in det igen var mitt resonemang.

Jag blev stående i gången och funderade. Kyckling och pak choi. Det får bli en nudelbowl. Vad behöver jag mer? Plockar ner en gigantisk röd paprika och tänkte att jag löser det. Något hittar jag på.

Så när jag kommer hem googlar jag kyckling och pak choi. Direkt kommer ett recept från Viktväktarna upp och det är det som jag lagar till familjen idag. Perfekt när det visar sig att jag har alla de övriga ingredienserna i skåpen.

2 vitlöksklyftor
1 tsk Ingefära
2 msk japansk Soja
2 msk muscovadosocker
1 msk balsamvinäger
2 tsk tomatpuré
2 tsk Hoisinsås
1 tsk Sambal oelek
1/2 msk rapsolja
600 gram Kycklingbröstfilé
1 gul lök
1 - 2 röd paprika
2 Pak choi

Blanda ihop pressad vitlök, ingefära, soja, socker, balsamvinäger, tomatpuré, hoisinsås, sambal oelek och olja. 
Ställ åt sidan.
Strimla kycklingfilé, klyfta lök och skär paprika i bitar.
Stek kyckling i olja till fin färg. 
Tillsätt lök och paprika och låt det steka med några minuter.
Skär bort roten och dela pak choi i mindre bitar.
Tillsätt i woken och fräs snabbt.


Häll såsen över kyckling och grönsaker.
Blanda runt och låt koka upp.


Servera med ris.

lördag 2 mars 2019

Städgnäll




Tror min älskade make har missförstått min hela person. Jag tycker inte om att städa.
Problemet är att om man inte städar så växer de där dammråttorna till dammdinosaurier.
Jag städar eftersom det behövs. Inte för att jag vill.
Det finns såååå mycket annat som jag hellre hade gjort. Sträckläst en bok. Grottat ner mig i mina faktaböcker. Virkat. Plockat fram symaskinen och sytt allt jag vill. Målat tavlan som snurrar i huvudet. Skrivit på den där boken som aldrig kommer att bli klar.
Jag orkar inte hela huset på en dag. Jag orkar inte ens halva huset på en dag så jag för en kamp som aldrig blir klar. Jag har ett krig där det aldrig blir vapenvila. Tar jag en dag ledig så har jag dubbelt nästa dag. Aldrig klar. 
Just nu vill jag bara kräka på dammsugaren, moppen och tvättmaskinen. Känner mig som en riktig gnällkärring.

fredag 1 mars 2019

Dubbelpanerad fläskschnitzel med enkel potatissallad



Dubbelpanering tar inte mycket längre tid men det blir mycket godare. Gubben tyckte att maten var så god att han nästan morrade när han åt. Verkar vara ett släktdrag det där. Marcus morrade alltid när han åt och Aurora säger nomnomnom när hon gillar maten.


Idag serverar jag köttet till en enkel potatissallad som också passar utmärkt till sommarens grillning. Många längtar nog dit. Till sommaren och grillning.

Allra enklast är det att dela kalla potatis men när den är lite varm suger den åt sig vinägretten bättre.

Det går utmärkt att koka potatisen i mindre bitar men var då försiktig så den inte kokar sönder.

800 gram skinkschnitzel
1 1/2 dl vetemjöl
knappt 1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 ägg
2 dl ströbröd/panko

Häll upp vetemjöl på en tallrik.
Vispa lätt upp ägg på en annan tallrik.
Häll upp ströbröd på en tredje.
Krydda schnitzel på båda sidorna.
Vänd schnitzel i mjöl, ägg och sist ströbröd.
Stek gyllenbrun i smör.

1 kg potatis
1 rödlök
2 msk rödvinsvinäger
5 msk olivolja
1 msk Dijonsenap
1 bubbla persilja
3 krm salt
1 krm svartpeppar
3 krm socker

Koka potatisen och låt den kallna lite.
Finhacka rödlök och persilja.
Blanda ihop rödvinsvinäger, olivolja, Dijonsenap, persilja, salt, svartpeppar och socker.
Dela potatisen i mindre bitar.
Tillsätt rödlök och vinägretten.
Blanda väl.

Servera med sallad.

torsdag 21 februari 2019

Broccoli- och ädelostsås



När jag var i affären och handlade åt min "jag har aldrig varit så här sjuk":e gubbe upptäckte jag Kvibille Gräddädel till halva priset på grund av kort datum. Genast gick min hjärna igång och började tänka middag. Så det fick bli en pastasås. Jag visste att jag hade en broccolistam i grönsakslådan och 1/2 förpackning med broccoli i frysen. Perfekt! Det får bli laktovegetariskt idag och så får jag stå ut med ond mage någon dag.

Jag mår inte heller bra och har en förkylning som trycker i bihålorna så jag uppskattar möjligheten att inte behöva stå länge vid spisen. Mat ska alla fyra ha även om jag inte orkar. Ibland avundas jag den där mannen som när han är sjuk bara är sjuk. Jag ska ändå gå ut med hunden, städa, tvätta, laga mat och diska. Hur gör man för att bara strunta i allt runt omkring sig och istället ligga i soffan? Hade varit bra att kunna det ibland.

Det blev riktigt gott och snabbt gick det. Härligt med snabbmat när man inte mår bra.

Gubben klagade över att han inte kände smak av ädelost så jag måste ha köpt någon mild sort. Jag påstod att han inte kände av smaken eftersom han dränkte pastan med ketchup. Det örat ville han inte höra på.

140 gram ädelost
5 dl grädde
2 dl creme fraiche
300 gram broccoli
1 färsk broccolistam
1 stor vitlöksklyfta
2 krm salt
1/2 - 1 krm svartpeppar

Skiva broccolistammen tunt.
Fräs den tillsammans med pressad vitlök.
Tillsätt grädde och creme fraiche.
Koka upp.
Låt småputtra tills broccolin är mjuk.
Smula ner osten och låt den smälta.
Vänd ner den upptinade broccolin.
Låt allt bli varmt.
Smaka av med salt och svartpeppar.

Servera med kokt pasta och sallad.

onsdag 20 februari 2019

Champinjonsoppa med snabbpizza



Igår hade vi taco och som vanligt blev det rester över. Liten slatt av allt. Till lunch gjorde jag därför tacosallad till mig och min sjuke gubbe. De flesta grönsakerna användes upp men jag hade fortfarande  vitlökssås, riven ost, tacofärs och tortilla över. Därför blev det en snabbpizza till dagens middag istället för bröd.
Magda som inte äter svamp fick istället en sallad till sin pizza.

Champinjonsoppa är ytterligare en rätt som gör skäl för namnet snabbmat. Den går så snabbt att laga och är så god.

Jag använde mig av frusen, hackad gräslök som jag la i botten på skålen. Den tinar av den varma soppan. Du kan också använda dig av broccolirester eller varför inte lite strimlade sockerärtor.

Vinet går utmärkt att utesluta med det blir en annan smak. I så fall hade jag nog tillsatt lite citronsaft eller vinäger i soppan. Smaka dig fram. Lite i taget.

På min snabbpizza var det bara vitlökssås, riven "ost" och vitkål. På de andras var det också tacofärs och strimlad påläggsskinka. Finns det skalade räkor i frysen hade de passat bra på snabbpizza. Eller varför inte lite grillad kyckling? Stekt bacon? Olika typer av rester alltså. Våga testa.


Champinjonsoppa:
500 gram champinjoner
1 stor gul lök
2-3 vitlöksklyftor
8 dl vatten
1/2 - 1 dl vitt vin
2 msk grönsaksbuljongpulver
4 dl crème fraiche (havrefraiche)
3 krm salt
1 krm svartpeppar
gräslök

Snabbpizza:
6 tortillabröd
3 dl crème fraiche (havrefraiche)
2 vitlöksklyftor
riven ost (veganost)
vitkål
tacofärs
rökt skinka

Hacka löken.
Skär champinjoner i mindre bitar.
Spara 3-4 stycken.
Stek svamp, lök i en kastrull.
Pressa i vitlök.
Tillsätt vatten, vitt vin och grönsaksbuljongpulver.
Koka under lock på svag värme 10 minuter. 
Mixa soppan slät och rör ner crème fraiche. 
Smaka av med salt och peppar.
Koka upp igen.

Skiva champinjonerna som du sparade.
Stek dem och krydda med lite salt och svartpeppar.

Vid servering toppar du soppan med hackad gräslök och stekta champinjoner.

Snabbpizza:
Blanda crème fraiche med pressad vitlök.
Smaka av med lite salt och svartpeppar.
Bred ut cirka 1 msk vitlökssås på tortillabröden. 
Hyvla vitkål eller skär tunt.
Lägg riven ost och vitkål ovanpå vitlökssås.
Toppa med eventuell annan fyllning. 
Grädda mitt i ugnen 220 grader tills osten smält. Ungefär 8 minuter.
Klicka eller ringla lite vitlökssås över pizzan.

Servera soppan med pizzorna.

onsdag 13 februari 2019

Tandoorilax med broccoli, ris och limesås



Idag blev det lax eftersom Maxi hade erbjudande på färsk laxfilé för 139 kr/kilo. Gubben gillar färsk fisk och eftersom han går med på att äta mer vegetariskt/veganskt så har jag lovat finare råvaror de dagar som det är fisk eller kött. 

Idag blev han väldigt nöjd. Det var en ny smak som han inte ätit tidigare. Tandoori är en indisk krydda som oftast används till kyckling eller lamm. Den passar utmärkt till lax också. Yoghurtsåsen med lime rundar av kryddorna bra och blir ett utmärkt komplement.

Det fick bli ris men potatis både kokt eller stekt hade passat bra till. 

Receptet kommer från Coop och det är ytterligare ett snabbmatsrecept. Detta är en rätt som kräver väldigt lite förberedelse och som går väldigt snabbt i ugnen. Längst tid tar det nog att koka riset.

cirka 600 gram laxfilé
1 tsk salt
1/2 msk tandoorikrydda
1-2 broccoli
3 dl yoghurt (grekisk eller turkisk)
1 lime

Lägg laxen med skinnsidan nedåt i en ugnsform med bakplåtspapper.
Salta och krydda med tandoori.
Dela broccolin i buketter och placera runt laxwn.
Ringla över lite olivolja.
Tillaga mitt i ugn 200 grader i 18 minuter. Laxen är klar när den har en innertemperatur på 47 grader.
Blanda yoghurt med finrivet skal av en halv lime.
Smaka av med salt (2 krm).

Servera med kokt ris, sallad och limeklyftor.

måndag 11 februari 2019

Linssoppa med tomat



Att få in mer vegetariskt har inte varit så svårt. Lättast är soppor och grytor men gubben är betydligt mer öppen för vegetariskt. Det tycker jag är riktigt roligt.

Idag blir det en linssoppa som är otroligt enkel men väldigt god. Tänk bara på att inte koka linserna för hårt. Svag värme är det som gäller så fort vattnet har kommit i.
Denna linssoppa är gjord på sådant som alltid finns hemma. I alla fall hos mig. Det är en bra rätt att ta till när man inte har lust, ork eller kanske pengar till utsvävningar. Linssoppa kan man variera väldigt mycket och att tillsätta passerade tomater och chili tycker jag lyfte denna rejält. Gubben tyckte att soppan var på gränsen till för stark men han är en sådan mes. Du kan givetvis utesluta chili om du inte alls vill ha den med.

1/2-1 röd chili (kan uteslutas)
1 gul lök
1/2-1 solovitlök
3 msk tomatpuré
1 förpackning passerade tomater
4 dl röda linser
2 msk grönsaksbuljongpulver
1 liter vatten
1 tsk spiskummin
1 lagerblad
1 - 1 1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Finhacka chili och gul lök.
Fräs någon minut i en gryta.
Pressa ner vitlök.
Tillsätt tomatpuré och låt fräsa med en stund.
Blanda ner vatten, passerade tomater, linser, buljongpulver, spiskummin, lagerblad och svartpeppar.
Koka på svag värme i 10 minuter.
Tillsätt salt och koka i ytterligare 10 - 15 minuter.
Smaka av med mer kryddor om det behövs.

Servera med ett gott bröd.

måndag 4 februari 2019

Broccolisoppa



Den gröna måndagen blev inte riktigt grön. Jag hade två paket bacon som behövde tas omhand idag så jag stekte dem åt de andra. De fick själva toppa sin tallrik med stekt bacon.

Förra veckan hade Maxi erbjudande på ekologisk broccoli så jag passade på. Billig och snabb vardagsmat är broccolisoppa.

Just broccolisoppa är något som Maja gör ofta och Aurora älskar soppan. Så härligt att se henne sitta med sked och sleva in soppan. Tänk vad tiden går fort. Hon är redan 1 år och 2 1/2 månad. Tycker det går fortare med barnbarnen än vad det gjorde med de egna barnen. Kanske är det för man står bredvid på ett annat sätt som mor- och farförälder.

En fråga som jag ofta ställer mig i affären är varför all denna plast kring grödorna? Jag har till exempel i alla år köpt svensk gurka utan plast men ny plötsligt så har gurkan fått ett plastlager. Varför? Så även med broccoli. Varför plast?

Om du inte har citronsaft så fungerar det utmärkt med vitvinsvinäger. Köper du färdigpressad citronsaft så köp INTE den där plastförpackningen som ser ut som en citron. Satsa på att köpa en glasflaska istället. Du får en bättre produkt för dina pengar.

Du kan koka broccolisoppa utan potatis men den blir mer matig med. Ett alternativ är att du i slutet av broccolins koktid tränar ner en av de där redan kokta och överblivna potatisarna från kylskåpet. Ett bra sätt att ta hand om rester.

Jag gör soppan vegansk och använder iFraiche men du kan använda creme fraiche eller grädde.

500 - 700 gram broccoli (2-3 st)
6-8 potatis
1 gul lök
1/2 - 1 solovitlök
2 msk olivolja
1 - 1 1/2 liter vatten 
2 msk grönsaksbuljongpulver
1 dl iFraiche
1- 1 1/2 tsk salt 
1 krm svartpeppar
1/2 -1 msk citronsaft (vitvinsvinäger)
1 nypa socker

Dela potatis och broccoli i mindre bitar. Stammen också.
Hacka lök.
Fräs lök i några minuter. 
Tillsätt potatis och broccoli.
Pressa i vitlök. 
Fräs någon minut.
Slå på vatten med buljong. 
Koka broccolisoppan tills broccoli och potatis är mjuk. 
Mixa med stavmixer.
Smaka av broccolisoppan med salt, svartpeppar, citronsaft samt en nypa socker.
Rör i iFraiche.

Servera med gott bröd.