tisdag 22 mars 2011

Italiensk pastagratäng



Lite pyssel är det med denna pastagratängen men den är riktigt god. Vill man att det ska gå väldigt snabbt kan man köpa färdig tomatsås och ostsås istället. Det går bra att förbereda gratängen fram till gratineringen dagen innan. Gratinera den sedan under tiden som du gör en sallad.

Jag satsar på Italienskinspirerade smaker. Använder mig av den lufttorkade skinkan som blev över när jag gjorde pizza i fredags. Annars kan man använda sig av köttfärs, skinka, kassler, bacon, choritzo eller annan kryddig korv, grillad kyckling, rökt lax eller varför inte testa de nya smaksatta tonfiskburkarna.
Vad gäller grönsaksbiten är det samma sak där. Använd vad du har hemma eller vad just din familj gillar. Broccoli, paprika, majs, röd lök, purjolök, svamp, spenat, oliver, färska tomater.
Går alldeles utmärkt att göra pastagratängen vegetarisk.

500 gram pasta (fusilli)
250 gram lufttorkad skinka
1 burk kronärtskockshjärtan
7 soltorkade inlagda tomater
10 örtmarinerade vitlökar



Ostsås:
3 msk vetemjöl
4 dl mjölk
10 gram smör
1 dl riven ost
1/3 tsk salt
1 krm vitpeppar



Tomatsås:
1 burk krossad tomat
1 msk olivolja
1 gul lök
1 msk tomatpuré
1 tsk balsamvinäger
2 vitlöksklyftor
1 msk oregano
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar



Toppa med:
2-3 dl riven ost

Hacka löken och vitlöken fint. Fräs i olja. Ska bara mjukna inte få så mycket färg.
Tillsätt de övriga ingredienserna.
Koka upp och låt tomatsåsen puttra några minuter.
Har du barn som inte gillar lök i maten så pressa tomatsåsen genom en sil. Smakerna finns kvar men lökbitarna är borta.

Koka ostsåsen under omrörning.

Koka pastan och låt rinn av ordentligt.
Dela skinkan och kronärtskockshjärtan i mindre bitar.
Hacka soltorkade tomater och inlagda vitlökar.
Blanda samman ostsås, tomatsås, skinka och övriga ingredienser.



Häll i en ugnsfastform.
Strö 2-3 dl riven ost över.



Gratinera i 225 grader i minuter.

Servera med en sallad med italiensk vinägrett.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar