tisdag 8 mars 2011

Kolakaka i långpanna



I boken Kanelbullar och annat nybakat av Kristina Eriksson finns detta receptet som jag bakat idag.

Deg
50 g jäst för söta degar
150 g margarin eller smör
5 dl mjölk
1 dl strösocker eller vit sirap
1 st ägg
1/2 tsk salt
11 dl vetemjöl


Fyllning:
1 dl ljus sirap
1 dl strösocker
1 dl vispgrädde
2 msk margarin eller smör
1/2 krm salt

1 st ägg till pensling
pärlsocker
Fyllning:
Blanda sirap, socker och vispgrädde i en kastrull.
Låt kolakrämen koka kraftigt i 10–12 minuter. Var försiktig. Sirap och socker blir VÄLDIGT varmt.



Ställ den kallt så att den svalnar något.
Tillsätt margarin och salt till krämen innan den hinner stelna.



Rör så att allt blir ordentligt blandat.

Deg:
Smula ner jästen i en bunke.
Smält margarin.
Tillsätt mjölken och låt degvätskan bli fingervarm. 37 grader.
Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills jästen löst helt.
Blanda i resten av degvätskan, socker, ägg, salt och allt mjöl.
Arbeta ihop till en deg och knåda den en stund.
Degen ska vara kladdig.
Låt degen jäsa i 30 minuter.
Häll upp smeten i en smord långpanna, 30 x 40 cm.
Tryck ut den över hela långpannan med hjälp av en mjölad hand.





Gör djupa hål i degplattan med hjälp av baksidan av en tesked. Det ska vara många hål ca 40–50 stycken.


Fyll hålen med en knapp tesked av kolakrämen.



Låt jäsa i 15 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.



Grädda i ca 15 minuter i 200 grader.

Låt svalna.
Skär kakan i rutor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar